Gepost door: seven | 18 juni 2019

Onvrijwillige Twittersabbatical dankzij klacht van trapduwende GroenLinkser

Twitter heeft mijn account vergrendeld vanwege het plaatsen van ‘privégegevens’ van GroenLinksers, terwijl de tweet helemaal geen privégegevens bevat. Om het geheugen op te frissen, lees eerst dit nieuwsbericht en zie deze video.

Uitgebreide duiding onderaan, na de screenshots.

 

 

Screenshot van de gewraakte tweet waar de omgeving is vervaagd om vergelijkbare issues met WordPress als host te voorkomen.

De tweet, zie screenshot, is zonder dat is toegegeven aan het verzoek om het te wissen inmiddels niet meer te zien op Twitter.

Het bezwaar tegen de verwijdering ging om het feit dat het punt van de tweet was dat het appartement juist geen persoonlijke inrichting meer bevatte maar een kale standaard AirBnB look heeft en de foto’s allang publiek waren via o.a. AirBnB.  De tweets worden ook ge-embed in meerdere nieuwsberichten. Wissen van deze tweet, die onderdeel is van een twitterdraad, tast het geheugen van twitter aan en maakt de berichten die het embedden of ernaar linken minder inzichtelijk wat het journalistiek geheugen van deze sites ondermijnt wat op zich best saillant is aangezien Anita de Horde persvoorlichter was voor GroenLinks maar wellicht is het bezwaar ingediend door mede-GroenLinkser Gijs Davelaar die werkzaam is in de media. In elk geval lijken ze warme banden te onderhouden met de media aangezien de buitenlandse media er een stuk uitvoeriger over berichten dan veel Nederlandse kranten.

Heb ook benadrukt dat er, in tegenstelling tot kranten en diverse nieuwssites, geen adresgegevens of de straatnaam staan in de tweet. Iemand die bekend is in Amsterdam kan mogelijk e.e.a. aan het uitzicht afleiden waar het is maar Twitter geeft geen duidelijkheid of dat het probleem is of dat het tonen van foto’s van de binnenkant van een huis juist de reden is. Als het het eerste punt is dan is het ergens wel te begrijpen maar het wissen van de tweet verandert niets aan het feit dat deze foto’s al openbaar waren via AirBnB en andere verhuursites en meerdere nieuwssites het verhaal met straatnaam en al brachten en de foto’s juist geen persoonlijk informatie, het punt van het verwijderingsverzoek, dragen omdat het ingericht is voor permanente verhuur aan toeristen. Iets waar GL juist tegen ageert. Daarbij is Anita de Horde een publiek politiek figuur waarbij de discrepantie tussen partijverhaal en privégedrag nieuws is en Gijs Davelaar ook geen onbekende is in de media en zich begeeft in het politieke debat aan de kant van GL.

 

Als je googlet op de namen van Gijs of Anita duiken de foto’s op de eerste pagina van Google op waarmee het verhaal met beelden weer wordt opgerakeld wat natuurlijk naar is voor met name Gijs Davelaar die wellicht geen homofobe, seksistische, xenofobe of racistische intenties had toen hij de lesbische negroïde vrouw van de trap duwde maar slechts zijn geduld verloor waardoor ze meters naar beneden viel.  Omgeving van het slachtoffer ziet de duw juist wel als racisme, idee is o.a. dat culturele verschillen leiden tot onbegrip en slechte communicatie waardoor er sneller naar de universele taal van geweld wordt gegrepen ipv met taal iemand te overreden te vertrekken na het verstrijken van de huurperiode. In elk geval is de tweet wissen de verkeerde route. Zelfs Google valt onder het EU-recht om te worden vergeten, en een verzoek om verwijdering uit de zoekresultaten zou passender zijn dan tweets te wissen waardoor meerdere oude nieuwsberichten een deel van hun context verliezen wat jammer is als ooit (na doorstijgen op de politieke ladder) journalisten of historici ooit nog die knipselmap induiken.

Het bezwaar van de GL-ers tegen de tweet draaide dus NIET om auteursrechten op de foto’s, mogelijk heeft een aparte fotograaf de professionele foto’s i.o.v. AirBnB gemaakt, een service die AirBnB een tijdje gratis aanbood. AirBnB weert de trapduwende verhuurders van GL nu vanwege de duw van de trap in 2017 levenslang van AirBnB.

Hopelijk snappen jullie de reden dat ik momenteel wat stil ben op Twitter.

 

P.S. De tijd gedurende mijn twitterban verzachten kan door mijn leesvoer te sponsoren door een digitale BOL boekenbon te sturen naar sevensxmas@gmail.com  (Let op de spelling van het e-mailadres, bij voorbaat dank.)


Responses

  1. […] aan ons schrijft seven: “Twitter dwingt mij al enige weken om een tweet te wissen. Heb erover geblogged op mijn privéblog. Misschien kunnen jullie er iets mee?” Nou. Bij dezen: alweer een blunder […]

  2. Tja Seven de GroenLinks-nazi’s mogen alles en wij als gewone burger worden altijd gepakt. Kop op Twitter zal heus wel weer door de knieën gaan zoals steeds het geval is.

  3. Met mijn vooruitziende blik ;) heb ik die Bol-bon twee weken geleden naar je gestuurd.

  4. @Larie. Inderdaad, vond het ook jammer dat ik niet direct op je tweet https://twitter.com/ogenopen/status/1135603606458179584 waarin je dat schreef kon reageren. Hierbij alsnog: Thnx!

  5. Ey @seven je wordt gemist.

  6. @Superjan Insgelijks SJ, je tweet eerder zag ik laatst via de twitsearch waarna het mij verstandig leek om via deze weg een update te geven waarom ik niks kan twitteren.

  7. Kom er nu pas achter dat je weg bent (vakantie en andere afleidende zaken) Het is bekend dat protest bij Twitter vrijwel zinloos is, tenzij je toevallig een goede ingang hebt daar. Dat gezegd hebbende vraag ik me af of jij (en anderen die dit overkomen is) deze tweets zo ontzettend belangrijk moeten vinden dat je daarom niet meer op Twitter zit. Ik vind in ieder geval van niet. Feitellijk gun je daarmee GL of wie dan ook een overwinning, want ze hebben je monddood gemaakt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën