Gepost door: seven | 21 februari 2017

GroenLinks liegt CPB voor over 8 miljard per jaar aan extra klimaatsubsidies

Vorige week presenteerde het Centraal Planbureau de financiële doorrekeningen van de diverse partijprogramma’s. Ook GroenLinks liet zijn programma doorrekenen door het Centraal Planbureau en klopte zichzelf nogal op de borst dat ze er qua ‘economisme’ zowaar relatief goed uitsprongen. Er is echter iets opvallends aan de hand met de CPB-doorrekening van GL.  Het blijkt dat GL het CPB voorloog waar het hun gewenste uitgaven aan groene stroomsubsidies, de SDE+regeling, betreft. De SDE+ is een subsidie die de hogere productiekosten van duurzame energie ten opzichte van de marktprijs voor energie aan de duurzame-energieopwekkers vergoedt. Bij GroenLinks heeft het klimaat overduidelijk topprioriteit, het is nota bene het eerste punt uit hun partijprogramma, en GL tekende zelfs een initiatief voor een klimaatwet. Er is om de CO2-uitstoot te beperken en zo de wereld te redden van -global warming- klimaatverandering volgens de partij geen tijd te verliezen. Geen tijd te verliezen, behalve wanneer het CPB vraagt naar de klimaatplannen.  Dan zegt GL tegen het CPB dat ze de komende 5 jaar op hun handen gaan zitten en zetten hun structurele klimaatsubsidies ten grootte van 8 miljard per jaar  die GL extra wil uitgeven aan windmolens en andere duurzame ‘groene’ energie via de SDE+-regeling opeens 5 jaar in de ijskast. GL  beweert tegenover het CPB dat ze deze structurele uitgaven à 8 miljard per jaar pas ingaan na 2021, dus na de komende regeerperiode zodat het, oh toeval, net niet meetelt in de huidige doorrekening van het CPB.

Dit is in tegenspraak met het de plannen van GL waarbij 20% duurzame energie al moet worden bereikt in 2020 en de uitstoot aan CO2 25% lager is tov 1990 terwijl ze tegenover het CPB beweert dat ze de komende 5 jaar slechts 200 miljoen extra uitgeeft aan de SDE+regeling waardoor GL feitelijk rond het huidige basispad (van VVD-minister Henk Kamp) blijft hangen en dus hooguit op 14% duurzaam in 2020 uitkomt. Dat GroenLinks het de komende 5 jaar, als ze gaan regeren het laat bij een plus van slechts 200 miljoen is ongeloofwaardig. Henk Kamp van de VVD verhoogde de structurele uitgaven voor duurzame energie de afgelopen periode van 3,5 miljard naar 8 miljard per jaar en dan zou klimaatpartij GroenLinks stoppen bij een magere plus van 200 miljoen en de komende 5 jaar vrijwel niks extra besteden?  Onzin, de besteding van de extra 8 miljard per jaar gaat bij GL in werkelijkheid, zie al hun eerdere uitingen over de urgentie,  als ze de kans krijgen direct in, en niet pas over 5 jaar zoals ze beweren tegenover het CPB.

Deze uitgave komt trouwens bovenop de eerdergenoemde huidige 8 miljard per jaar voor klimaatbeleid uit het basispad.  GroenLinks verdubbelt daarmee de ‘klimaatreddende’ subsidies voor duurzame energie en tilt deze naar een ontzagwekkende 16 miljard per jaar. Dit zou indien eerlijk verteld aan het CPB de koopkrachtplaatjes van GL zeer negatief raken (of zorgen voor een veel groter begrotingstekort ware het niet dat de SDE+ bij GL direct via de energierekening, opslag duurzame energie (ODE) loopt, maar dat is weer een heel ander verhaal) dan waar GL met dank aan de listige uitsteltruc richting het CPB nu mee schermt. Extra saillant wordt het als blijkt dat het PBL  (Planbureau voor de Leefomgeving) de 8 miljard aan SDE+plannen van GroenLinks weer wel meetelt zodat ze qua klimaatbeleid toch nog goed scoren. Letterlijk, in de beoordelingen van de planbureau’s dus wel de lusten, maar dan zonder de lasten. Om een idee te geven wat voor impact deze uitgave, die het CPB nu met dank aan de truc van GL niet meetelt, heeft: 8 miljard is bijna 500 euro per Nederlander per jaar, inclusief baby’s en bejaarden. Zeg maar gerust 2000 euro per belastingbetalend huishouden, en dat per jaar. Ofwel, bijna een netto modaal maandsalaris per jaar minder.

In de GroenLinks-campagne draait het om het ‘eerlijke verhaal’ maar het eerlijke verhaal over de werkelijke kosten van Jesse’s groene agenda durven ze bij GroenLinks nog niet echt te vertellen.

Gepubliceerd op GeenStijl


Responses

  1. wat leuk


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën