Gepost door: seven | 2 september 2016

Rijke apothekers uit Aleppo dankzij Stef Blok nu scheefwoners in sociale huur

Rijke apothekers uit Aleppo dankzij Stef Blok nu scheefwoners in sociale huur

Terwijl het kabinet deze regeerperiode de jacht opende op scheefwoners om zo meer woningen vrij te maken voor mensen met een smalle beurs en de VVD bovendien verzekerde dat asielzoekers echt overal zouden worden gehuisvest  behalve in sociale huurwoningen voerde minister Blok zijn nieuwe woningwet in.

‘In de sociale huur pak ik het scheefwonen aan door de huren meer marktconform te maken, zodat meer mensen doorstromen en er meer ruimte komt voor mensen met een smalle beurs. Voor deze groep is de sociale huur bedoeld.’ schrijft Stef Blok als intro op de site van zijn ministerie.

Maar wat blijkt? Vrijwel iedereen die in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning (en geen fulltime student is of hulpbehoevende in een instelling) moet voldoen aan strenge inkomensnormen. Verdien je teveel of heb je teveel inkomen uit vermogen? Jammer dan, daar is de uitgang. Ga maar kopen of betaal de hoofdprijs aan huur in de geliberaliseerde vrije sector. Vrijwel iedereen, behalve asielzoekers. Voor statushouders geldt in de nieuwe woningwet van minister Blok opvallend genoeg GEEN inkomenstoets.

Ook het inkomen uit vermogen (box3) of het eigendom van een eigen bedrijf als vennootschap (box2) blijft buiten beschouwing. De spreekwoordelijke apotheker uit Aleppo (ja apothekers verdienen lekker) of de tandarts uit Tanzania mag na zijn verblijfstatus dus per direct scheefwonen in een gesubsidieerde sociale huurwoning. Sociale huurwoningen die toch al zeer schaars zijn. In de door sociale huur gedomineerde huurmarkt lopen in dorpen en steden de wachttijden inmiddels op tot 21 jaar. En nu gaat deze sociale woonruimte niet alleen naar statushouders met een smalle beurs maar naar ook degene waar sociale huur nooit voor was bedoeld. Rijke asielmigranten met een dik gevulde beurs die eigenlijk een huis zouden kunnen kopen of eenvoudig terecht kunnen in de vrije sector, maar ook zij gaan voor bij de verdeling van sociale huurwoningen. Daar waar Nederlanders met een smalle beurs gemiddeld 8 jaar wachten op een sociale huurwoning krijgen ook de rijke statushouders die kunnen blijven en het AZC mogen verlaten binnen 12 weken een sociale huurwoning toegewezen.

Waarom de coalitie VVD/PvdA deze uitzondering in de woningwet2015 opnam blijft gissen. Of wacht, zo zorgt minister Blok er eenvoudig voor dat de Syrische apothekers in elk geval niet snel zullen neerstrijken in de lommerrijke wijken van Wassenaar, Enkhuizen of het chique Benoordenhout, waar Rutte, Blok & consorten zelf verblijven. Nee, stel je voor dat Juliette, Anne-Fleur of Pepijn straks integreren met asielzoekers in hun buurt. Terwijl dat op papier toch juist de bedoeling was? Nee de betere koopwijken vol met ‘ons soort mensen’ blijven als het aan Stef Blok ligt gevrijwaard van statushoudende asielzoekers uit verre landen.

Dom beleid, wat de kans op de succesvolle integratie van die hardwerkende en kapitaalkrachtige Syriërs juist verkleint. Een overheid die haar burgers ongelijk behandelt wekt immers wrevel en de kansrijke asielzoekers ver weg van de betere villawijken ver onder hun stand laten verpauperen in de huurachterbuurten van steden of huisvesten in tot woning omgevormde kantoren en fabrieken kan makkelijk uitdraaien op desillusie, ghettovorming en wellicht zelfs radicalisering. Integreren kan je leren, maar vooralsnog is minister Blok van wonen hiervoor gezakt. Zijn er eindelijk asielzoekers die zeer wel de eigen boontjes kunnen doppen worden ze evengoed scheef geparkeerd in een sociale huurwoning waar, lekker demotiverend, succes direct wordt bestraft met extra huurstijgingen, terwijl, leve de HRA, dit bij koopwoningen juist een belastingvoordeel geeft. Kopen is meer dan sociale huur een stimulans voor succes, een eigen huis vergroot ook de kans op actieve participatie, want zonder meedraaien is een koophuis binnen no time geveild. Ook is het in een villawijk of grachtenpand een stuk beter netwerken met eventuele nieuwe zakenpartners of lobbyen met politici in de buurt. Dus Blok, walk the talk en laat deze rijke asielzoekers niet sociaal huren, maar verwelkom die spreekwoordelijke apothekers uit Aleppo als je buren.

Gepubliceerd op GeenStijl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën