Gepost door: seven | 9 februari 2014

Correctief referendum blijkt een fopspeen.

Weet u nog, het BurgerforumEU-debat met een inleiding van Thierry Baudet in de Tweede Kamer over het voorstel voor een referendum onder de bevolking bij verdere machtsoverdracht richting de EU? Het voorstel dat uiteindelijk werd verworpen? Gerard Schouw van, alleen als het ons uitkomt, referendumpartij D66 verwees, net als Marit Maij van de PvdA, tijdens het debat in de kamer naar een nog niet eens aangenomen, gezamenlijk initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GL en D66 voor een correctief referendum. En motiveerde daarmee zijn tegenstem. Dit zou immers de huidige vraag van het burgerinitiatief om een apart referendum bij EU machtsoverdracht volstrekt overbodig maken.

Mevrouw Maij (PvdA):
Het kan de heer Van Bommel toch niet ontgaan zijn dat de PvdA eerste indiener is van een initiatiefvoorstel over zowel het raadplegend als correctief referendum.

Iets later in het debat.
De heer Schouw (D66): Is de heer Van Bommel het met mij eens dat wanneer de Eerste Kamer een beetje zou opschieten met de behandeling van de referendumwetten, waar ook de SP hartstikke voor was, wij kunnen uitvoeren wat de initiatiefnemers met hun ruim 60.000 handtekeningen willen? Is hij het met mij eens dat daarmee in een geval waarin nieuwe bevoegdheden worden overgedragen een correctief referendum, voor het eerst in Nederland, daarover mogelijk wordt?
En verder
De heer Schouw (D66): De initiatiefnemers vragen om referenda. Wie D66 kent, zou kunnen zeggen dat die bijna een uitvinding zijn van onze partij. Ik ben ontzettend blij dat er ook in de loop van de jaren een gegroeide meerderheid is in deze Kamer. Zoals ik net al zei, zijn hier twee fantastische referendumwetten, mede op initiatief van de Partij van de Arbeid en GroenLinks, ingediend. Ik hoop dat die snel kracht van wet krijgen. (*)

Bovendien was het PvdAD66GL correctieve referendum wel bindend. (Iets wat gezien het verloop na het eerdere referendum in 2005 over de EU-Grondwet inderdaad geen overbodige luxe is.)
Maar raad nu eens welke wetten in dat correctief referendum van oa D66 zijn uitgesloten? Inderdaad, wetten die de EU ons oplegt. Het D66 wetsvoorstel voor correctieve referenda somt enkele uitzonderingen op, waaronder gek genoeg ook het koninklijk huis *pats weer een kroonjuweel* , waarvoor een correctief referendum onmogelijk blijft. De Europese Unie staat daar ook gewoon bij, al wordt ze niet letterlijk genoemd, maar omschreven met de term ‘volkenrechtelijke organisaties’. ‘Niet aan een referendum kunnen worden onderworpen(..)voorstellen van wet die uitsluitend strekken tot uitvoering van verdragen of besluiten van volkenrechtelijke organisaties’(*pdf alert) Iets wat, surprise, volgens de Nederlandse Grondwet de Europese Unie gewoon is.
Belangrijke volkenrechtelijke organisaties zijn de VN, de Europese Unie, de NAVO en het Internationaal Gerechtshof (*)

Desondanks tuinde de meerderheid van de Tweede Kamer, en later ook de publieke staatsmedia, in de spin van D66 en wees mede daardoor eenvoudig de Burgerforum-EU eis voor een referendum bij verdere machtsoverdracht richting de EU af. In de veronderstelling dat om EU referenda roepende burgers voorlopig zoet gehouden konden worden met het nog bij de Eerste Kamer liggende voorstel voor het correctieve referendum van D66 wat er toch, na goedkeuring in april 2014, aan zit te komen. Het correctieve referendum echter blijkt voor wetten die de EU ons oplegt een fopspeen.
De Kamer vals voorlichten wordt gezien als een politieke doodzonde. Kamerleden die collega-kamerleden en de toehorende burgers, kiezers die ze vertegenwoordigen, op oa de publieke tribune bewust op het verkeerde been zetten is geen probleem?
Te paard, we zijn verraden!

Gepubliceerd op GeenStijl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën