Gepost door: seven | 26 april 2013

De handel en wandel van de dubieuze grondhandel

geo
In 2009 werd ik via de telefoon benaderd of ik grond wilde kopen. Er volgde wat mails & telefoontjes en men drong aan op een afspraak. Gelukkig ontdekte ik tijdig dat het een iets te glad verhaal was om de door de kavelhandelaar net aangekochte landbouwgrond à 5euro per m2 door te verkopen aan particulieren voor 10x-20x meer met een verhaaltje eromheen gelardeerd met ingekleurde luchtfoto’s/google maps kaartjes dat het vast ooit bebouwd zou worden. Het is via het kadaster eenvoudig na te gaan wat de voorgaande transacties van een kavel waren en wat die aankoop de eigenaar zelf kostte. Ook was er al enige aandacht in kranten te vinden over deze verliesgevende investeringen. Toen ik de verkoper meldde dat ik hun eigen inkoopprijs inmiddels wist en natuurlijk niet 10x hun inkoopprijs dokte terwijl ik ook gewoon zelf een boer kan benaderen om een stukje land nabij bebouwing aan mij te verkopen was de verkooppoging natuurlijk voorbij. Helaas kwam niet iedereen op het idee om voor 2euro info op te vragen bij het kadaster over de prijshistorie van een kavel getuige deze mail die ik jaren later ontving.

richland

Deze meneer stond niet alleen, alleen al in dat ene ‘project’ zijn minimaal 23 mensen in het verhaal getrapt.

De gemeente is sceptisch over `bouwkavels’ in Langedijk die op internet te koop worden aangeboden door Royal Real Estate (RRE). RRE is een ontwikkelaar/speculant die volgens de Kamer van Koophandel gevestigd is in de PC Hooftstraat 16 sous in Amsterdam. Het gaat om kavels in agrarisch gebied tussen de Nauertogt, de Veertweg en de Schagerweg (N245) in Broek op Langedijk, ten westen van de toekomstige woonwijk Westerdel. De gemeente benadrukt dat de kans zeer klein zo niet onmogelijk is dat er ooit gebouwd wordt op deze locatie. Volgens het Kadaster heeft RRE tot dusver 23 kavels verkocht. Geen van de kopers heeft vooraf informatie ingewonnen bij de gemeente. bron

Dit soort bedrijven verandert vaak na wat slechte pers gewoon van naam. RRE werd Richland (op welk adres toevallig ook de HQ van een failliet kinderdagverblijf zat waarvan de directeur rondreed met n 911 Carrera 4S, weet de staat ook waar die subsidie aan opgaat ) en ook Grondkapitaal, GVSN en Geo vastgoed te Haarlem zijn bedrijfsnamen die opduiken. Wat opviel was dat ik in 2011 weer benaderd werd, nu door ARMA projecten, die adverteert in oa het FD. Zelfde soort folders, zelfde telefoonnummer en zelfde verhaal als Geo vastgoed, alleen met weer andere kavellocaties. Voor een indruk hoe men u tracht te bedotten, zie deze gemailde folder. Nog altijd lopen er koeien. Kortom, ijs & ijskoude grond, de kans dat een projectontwikkelaar echt warme grond van de hand doet voor een te lage prijs is natuurlijk nihil. Zoals zo vaak met investeringen, te mooi om waar te zijn.

Update: Kennelijk werken dit soort bedrijven met ‘bevriende’ notarissen: ‘Hoewel iedereen gerechtigd is een eigen notaris uit te kiezen, adviseren wij u gebruik te maken van onze notaris. Deze is gespecialiseerd in overdracht van percelen en is bekend met onze werkwijze, hetgeen de overdracht alleen maar bespoedigt.’

Update2: De AFM (autoriteit financiële markten, de toezichthouder van de overheid is ook wakker ‘De gepresenteerde waardeontwikkeling van landbouwgrond door wijzigingen van bestemmingsplannen is vooralsnog niet waar gemaakt.’ & ‘De prijs die de consument betaalt voor de grond is vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper heeft betaald. Die betaalt vaak de veel lagere, huidige marktwaarde van de grond. Het is daarom belangrijk dat consumenten zelf goed onderzoeken of de gevraagde prijs marktconform is. Bij het Kadaster kan men gegevens opvragen, zoals recente verkoopprijzen van de grond die wordt gekocht.’ & ‘onderzoek verricht naar zesendertig mogelijk illegale aanbieders van en twaalf mogelijk illegale bemiddelaars in beleggingsobjecten. Dat heeft geresulteerd in meerdere handhavingmaatregelen. ‘ Bron: AFM Let wel, voor de verkoop aan de klant kunnen meerdere fictieve transacties zijn geweest om een hoge waarde te suggereren. Het is dus verstandig niet alleen de laatste transacties te bekijken, maar ook transacties verder daarvoor.

Update3 FD won een prijs, de datategel  voor een onderzoek naar het resultaat van dit soort beleggingen. CBS: ‘Wie zijn de verkopers van de gronden op een bepaalde locatie? In een eerste onderzoek vonden we 25 betrokken bedrijven.’ De journalisten lokaliseerden alle stukjes grond per eigenaar op kaarten, daarbij gebruikmakend van een algoritme van kaartenmaker Esri.
Uiteindelijk bleek op de verkochte stukjes weiland nog nooit een huis gebouwd te zijn.’ CBShttps://www.cbs.nl/nl-nl/corporate/2020/25/cbs-datategel-voor-complex-onderzoek-naar-grondspeculatie


Responses

 1. Kent iemand vastgoedinvesteringen bv te Haarlem
  Weer een die grond wil verkopen nu in Purmerend

 2. Vastgoedinvesteringen te Haarlem is een afstammeling van GEO vastgoed, tot op heden bieden ze het nog steeds aan in Purmerend.
  Het blijft misleiding NIET intrappen dus!

 3. Kent iemand Royaal Vastgoed te Zaandam? Ze bieden grond aan in Veghel.

 4. Ik ben net gebeld door de gemeente Veghel. Dit blijkt dus ook een oplichtingspraktijk te zijn, want de kavel die aangeboden wordt zal nooit, met de nadruk op nooit een woonbestemming krijgen!!!
  Bij deze dus mensen NIET intrappen. Dat wij er niet ingetrapt zijn komt wel door jullie site, waardoor ik inderdaad met de gemeente ben gaan bellen.
  Ze waren ook al benaderd door andere mensen.
  Jullie site heeft zijn nut dus goed bewezen! Bedankt!

 5. Hie rook nog een http://grondvisienederland.nl/ Zelfde aanpak als beeschreven.

 6. VGI Vastgoed valt ook onder GEO Vastgoed. Iemand hier recente ervaringen mee?

 7. Ben ook benaderd door VGI Vastgoed, maar als het valt onder GEO Vastgoed ben ik bang dat het niet te vertrouwen is. Iemand hier ervaring mee?

 8. ik ben door VGI benaderd ( ik weet niet hoe ze aan mijn adres gegevens komen ) om grondstukken aan te kopen in Purmerend ,hoofddorp west en bergen op zoom.
  ze zijn aan de telefoon erg opdringend voor een persoonlijk gesprek, wat mij al argwanend maakt, het verhaal is te glad, als het werkelijk zo is dat er in 5 jaar 20 tot 25% winst gemaakt kann worden , dan zou toch half nederland in de rij staan .
  alles wat te mooi lijkt is meestal niet waar.

 9. In tegenstelling tot bovenstaande berichten heb ik wel goede ervaringen met VGI vastgoed. Ik heb een bod gekregen van een ontwikkelaar op mijn grondstuk in Bergen op Zoom waar ik 25 euro m2 ga verdienen, wellicht geen vetpot, maar toch een leuk rendement. We hebben 2 jaar geleden ook al eens wat verdiend met het verkopen van een aantal kavels die ze hebben doorverkocht voor ons toen we omhoog zaten door familieomstandigheden, dus bevreemd het me dat de ervaringen zo negatief zijn. Nu mijn vraag: Zijn jullie al klant bij ze? of berust dit louter op aannames?

  mvg K. Prins

  -edit: Beste ‘Prins’ Laat mij raden, dit was een reactie van een wel/nietbestaand iemand die reclame in de comments maakt om mensen die twijfelen alsnog zand in de ogen te strooien. Let wel, de AFM (Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouder van de overheid) schrijft ‘De gepresenteerde waardeontwikkeling van landbouwgrond door wijzigingen van bestemmingsplannen is vooralsnog niet waar gemaakt.’ & ‘De prijs die de consument betaalt voor de grond is vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper heeft betaald. Die betaalt vaak de veel lagere, huidige marktwaarde van de grond. Het is daarom belangrijk dat consumenten zelf goed onderzoeken of de gevraagde prijs marktconform is. Bij het Kadaster kan men gegevens opvragen, zoals recente verkoopprijzen van de grond die wordt gekocht.’ https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2013/apr/risico-grondbelegging en zo zijn er talloze waarschuwingen, ook in diverse landelijke dagbladen. Dat een bedrijf zo vaak van naam wisselt zegt feitelijk alles over deze oplichtingspraktijk. /edit

 10. Afgelopen dinsdag heb ik ook iemand bij mij gehad van VGI. Ze boden grond aan in Bergen op Zoom voor 55 euro per m2. Men verwachtte (lees; wisten bijna zeker) dat dit binnen 3 jaar 82 euro per m2 waard zou zijn. Dergelijke verhalen doen bij mij alle alarmbellen rinkelen. Dit zou namelijk een rendement betekenen van 15% op jaarbasis. Als dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze meestal niet waar. Ze bellen na de afspraak vervolgens heel snel op. Ze gunnen je vooral geen tijd om je er in te verdiepen. Toen ik aangaf er toch vanaf te zien, zei de man “Ach nou ja, bergen op Zoom is toch al uitverkocht”. Die uitspraak bevestigde wel zo’n beetje al mijn vermoedens…. Ik kon nog wel in Purmerend wat doen maar dat zou 7…10 jaar duren voordat er “geoogst” kan worden. 10 jaar wachten om te zien of ze hun beloftes waar kunnen maken is me te lang. In die tijd zijn ze waarschijnlijk al weer 5 keer van naam veranderd.

 11. deze week al een paar keer gebeld door royaal vastgoed over veghel buiten oude ontginning, mooi verhaal en globaal klopt het. Er worden daar tzt 150 huizen bij gebouwd. Het kavel dat royaal vastgoed probeert door te verkopen blijft helaas een mooie groen strook. Makkelijk te checken bij de gemeente zoals iemand hier boven al gedaan heeft maar ook duidelijk in het bestemmingsplan. Het is wel even vormpjes zoeken van de kavels want er zijn andere nrs. Zie :

  Klik om toegang te krijgen tot Veghels-Buiten-Oude-Ontginning-2015_Toelichting-def.pdf

 12. Ik ben benaderd daar VGI Vastgoed voor een project Almere Overgooi waarvoor ze kavels verkopen. Ze beweren dat hun fase 5 binnen 2 jaar wordt opgekocht door een project ontwikkelaar omdat fase 1 t/m 4 al is verkocht en er al gebouwd wordt. Het ziet er mooi uit maar wil weten of mensen ervaringen hebben met VGI Vastgoed en of er mensen zijn die ook in dit project zitten?

 13. Even hier boven goed lezen en de gemeente bellen.

 14. Enige tijd geleden benaderd door ROYAAL VASTGOED te Zaandam. Ze bieden grond aan in Veghel. Trap er niet, wat ze aanbieden zal de eerste 40 jaar niet gebouwd worden volgens de gemeente. Deze oplichters zijn waarschijnlijk zelf in de maling genomen toen ze het perceel aankochten en proberen nu slachtoffers te vinden. Laat je ook niet verleiden omdat de website proffesioneel overkomt. En wat toevallig de Facebookpagina is pas een jaar oud, hoe zou dat nou komen, stonden er op het oude account allemaal positieve reacties? En trap ook niet in die positieve reactie’s die hun hebben staan onder de pagina ervaringen op hun website, (https://www.royaalvastgoed.nl/ervaringen/), dit kunnen ze zelf in beheer aanvullen! Dus als je gebeld wordt door het vastgoedbedrijf Royaal vastgoed uit zaandam, direct ophangen of gewoon een afspraak maken en ze voor niks laten komen. Wat ze ook aanbieden, er zal altijd een luchtje aan zitten bij dit vasgoedbedrijf!

 15. iemand ooit gehoord van RN vastgoed? Of is dit eenzelfde laken een pak?

 16. VGI is gewoon een solide partij die ik geloof al sinds 2005 actief is. Ik heb meerdere stukken grond gefaseerd via hun aangekocht naar volle tevredenheid. Uiteraard zullen ze er aan verdienen maar dat doen de participanten ook. Dat heet win-win. Lasterlijke jaloerse onzinpraat verspreiden is nogal laag.

 17. kent iemand RN vastgoed uit Beverwijk? wat zijn de ervaringen?

 18. LHP bv hetzelfde verhaal goed contact ook nog na de aankoop nu onbereikbaar. De heer Anton Wouters (valse naam) en Casper van spankeren.
  Valse verkoopcontracten enz enz .

 19. RN Vastgoed heeft mij ook gebeld.
  Ze willen in Haarlem grond verkopen dat een waarde heeft van 3-6 E/m2 voor 60 E/m2 met het verhaal dat het bouwgrond gaat worden. Dat is 10-20x de werkelijke waarde van de grond.
  Ik heb de gemeente Haarlem gevraagd of zij er wat van weten. Het frontoffice gaf aan dat ze er niets van wisten maar dat “de grond inderdaad in stukjes is geknipt alsof het verkocht zou worden”. De grond is echter “argrarische grond met natuurwaarde” en “het is uitgesloten dat dit bouwgrond wordt” en “het heeft een bestemming die bebouwing niet toelaat”.
  Zegt mij genoeg en als je meer wilt weten, bel zelf even met Haarlem. De enige die hier geld aan gaat verdienen is RN Vastgoed.
  Ik weet niet of er al mensen in de grap getrapt zijn, maar die hebben een duur stukje gras gekocht. Kun je misschien nog wel lekker op BBQ-en in de zomer.

 20. Bedankt voor de tip. Ik stond bijna op het punt om in te stappen en een stuk te kopen in Haarlem bij RN vastgoed. Op de tekening ligt de grond vlak naast een woonwijk. Ik heb een slechte ervaring met RDW vastgoed. Die wilden een stuk bouwgrond verkopen voor woningen.
  Bij navraag bij de gemeente bleek dat er niks van klopte. Er mocht niet worden gebouwd. Voor bijna al die grondverkopers geld: veel beloven en uiteindelijk gebeurd er niets met de grond.

 21. Ook bedankt voor bovenstaande informatie. Gisteren gesproken met RN Vastgoed en ook de brochure toegestuurd gekregen. Ik heb de vraag gesteld waarom er niets in de brochure staat over wijziging bestemmingsplan en timing daarvan. Kreeg een verwacht antwoord dat dit geen korte termijn investering is. Ik heb maar niet verteld dat ik al wat meer informatie had ingewonnen. Zojuist dus ook de heer Van der Tuin van RN Vastgoed verteld dat ik niet geinteresseerd ben. Hele vreemde reactie dat ik dit gisteren ook wel had kunnen weten. Goed nadenken voordat je een investering doet!

 22. In het kader van het opstarten van een collectieve rechtszaak zijn wij op zoek naar kopers van grond die met deze partijen in zee zijn gegaan. Hoe meer hoe beter. We zien berichten en details graag tegemoet op dejong@hupkesadvocaten.nl

 23. Ik heb grond in Almere overgooi van Grondontwikkeling Nederland. Van dit bedrijf heb ik ook grond in Amstelveen (de Scheg) gekocht. Over beide percelen ontvang ik zo nu en dan positieve berichten echter resultaten blijven uit. Bij de Scheg hebben ze een geschil met de gemeente en bij Overgooi. problemen met een tweede partij wat in hoger beroep wordt uitgevochten.
  Volgens informatie van Grondontwikkeling.

 24. Ik ben benaderd door TK Vastgoed. Zelfde soort verhaal. Ook grond in Purmerend die zij willen verkopen aan mij. Prijs van €70/m voor agrarische grond. Nogal veel, want normaal liggen prijzen voor weiland tussen de 5 en 7 euro en akkerbouwgrond tussen de 7 en 10 euro. Maar dit komt doordat het hele warme grond zou zijn en zij hebben al kosten gemaakt die erin verwerkt zitten. Gelukkig kan ik het over 5 jaar voor €150 doorverkopen aan een ontwikkelaar. Ik geloof dat dit allemaal toch iets te ideaal klinkt om waar te zijn. Dus een beetje onderzoek gedaan.
  Let op mensen! Zelfs als de Gemeente de grond wel wil ontwikkelen, kan de versnippering voor problemen zorgen.

  Klik om toegang te krijgen tot 2018-04-24-Artikel-versplintering-van-gronden.pdf

 25. Het is aan ons of wij vertrouwen in mooie praatjes .Toch zijn er grenzen. Ik heb in 2011 van Grondkapitaal B.V Vastgoedontwikkelaar in Utrecht een stukje grond gekocht In Sliedrecht . Vooruitzichten : tekort aan bouwgrond, locatie uitermate geschikt voor de bouw ,de bestemmingswijziging was kwestie van enkele jaren. In geval dat ik de grond wilde kwijt zou ik door de Grondkapitaal geholpen worden .
  Nu na 8 jaar zonder enig bericht gekregen te hebben probeer ik achter te komen hoe de plannen zijn, de huidige waarde van de grond en de verkoopmogelijkheden.
  Slechts een van mij tig telefoons werd opgenomen en er werd mij beloofd de informaties te geven. Dat is al maanden geleden,bleek loze belofte.. Mijn telefonische verzoeken en gelezen e-mails worden niet beantwoord .
  Dus dat is Grondkapitaal B.V. Iemand ook ervaring mee?
  De juridische stappen zullen moeten volgen.

 26. RN Vastgoed! Telefonisch benaderd en uiterst dwingend gesprek. Vrij onprettig en onvriendelijk wanneer men er achter komt dat ik niet op het “zeer lucratieve Abcoude project met gegarandeerd 12% winst” in ga.

  Trap er niet in!

 27. Ik ben 2 jaar geleden gebeld door VGI en kreeg fraaie brochures thuis. Maar omdat ik er weinig vertouwen in had, na grondig onderzoek over de betreffende locaties, had ik ze uiteindelijk afgewimpeld. Al ging dat niet makkelijk, ze zijn erg volhardend. Ik was in een grijs verleden op dezelfde manier benaderd en moest diep in mijn geheugen graven, maar ik kwam er uiteindelijk achter na een gelezen artikel.Ze hadden ook in het teakhout gezeten (erg populair eind jaren 90)
  Deze week werd ik weer gebeld, de eerste keer was ik er zo van af, maar de tweede keer niet zo gemakkelijk. De eerste persoon zou ontslagen zijn, toen ik zei dat ik al benaderd was en geen interesse had. Afijn ik was benieuwd naar de locatie dus liet me de folder toesturen. Ik heb deze echt net ontvangen. Wat me direct opviel was dat er een ander logo op stond. Ik had gelijk mijn oude email gecheckt en zag dezelfde soort folder alleen een ander bedrijf met een nieuw adres. Genoeg reden voor nog meer argwaan.
  Zojuist heb ik de kvk van beide bedrijven gecontroleerd in het handelsregister
  Onder een hele rits van handelsnamen die onder 12 provincien vastgoed bv vallen, staat bij de vervallen handelsnamen VGI vastgoed , vastgoedinvesteringen BV en ook de al vaker genoemde ARMA projecten bv
  De nieuwe folder was van het bedrijf Hollandsche Vastgoed Combinatie ook uit Haarlem (in kvk op ander adres, maar het zijn dezelfde mensen)
  In dit geval ging het over een stuk grond tussen Poortugaal en Rhoon. Het kostte niet veel onderzoekswerk om er achter te komen dat hier nog heel lang niet op gebouwd gaat worden.
  Ik kwam ook een mooi stuk tegen in de FD over grondspeculatie
  https://fd.nl/weekend/1296801/grondspeculatie-in-nederland-vergeefs-wachten-op-de-hijskranen?utm_medium=social&utm_source=email&campaign=SHR_ARTT_20190814&utm_content=weekend
  Dus trap niet in hun mooie praatjes, ze zijn er alleen op uit om het geld uit je zakken te kloppen
  Wybenga advocaten bereiden een Collectieve claim grondspeculanten voor, maar ook dit is compleet zinloos. Ga er maar van uit dat als je op deze manier grond heb gekocht, dat je het geld kwijt bent. De bedrijven gaan failliet na een tijdje en ze gaan weer verder met een nieuwe BV. Wanneer er genoeg slachtoffers zijn gemaakt, gaan ze weer failliet.
  Beste mensen pas op!!!!

 28. Beste Mike, Wij zijn ook gebeld voor het abcoude project maar waar kan ik informatie inwinnen over deze kavel, weet je dat toevallig?

 29. Ben ook gebeld voor project Abcoude en er is bij de gemeente Abcoude
  helemaal niks bekent over deze locatie.

 30. Heeft iemand ervaring met TK Vastgoed ?

 31. Wie kan mij helpen wil leren fouten te voorkomen.
  Mijn doel iets kopen wat binnen 10 15 jaar iets kan worden

 32. Coen, je kunt mij bereiken per mail op dpoadviesbv@ziggo.nl

 33. Graag kom ik in contact met slachtoffers van SGO Projecten, ARMA Projecten, GEO Vastgoed, VGI Projecten, De twaalf Provincien Vastgoed BV of andere gelieerde vastgoed namen waar men lauwarme grond oftewel landbouwgrond heeft gekocht waarop mogelijk ooit bouwplannen gaan komen, zodat we deze oplichting gezamelijk kunnen aanpakken. Mail uw verhaal naar koosdak@gmail.com Alvast dank.

 34. Kent iemand http://www.ybprojecten.nl uit Hoofddorp. YBprojecten bied grond aan om te investeren en koeien op te laten lopen.

 35. ik werd ook door SGO projecten gebeld. Na ontvangst van een mail met informatie over grond in Amsterdam…. gegoogeld op een van de slogans uit de folder. haha, raak : dezelfde slogan wordt gebruikt door oa : Robos realisatie , RPC teslin en tk-vastgoed.
  Zegt mij voldoende, NIET intrappen

 36. Iemand ervaring met HVC Vastgoed BV (Amersfoort)? Bieden land aan in Purmerend-Kwadijk.

 37. Correctie, HVC zit in Beverwijk. Ik vind geen negatief nieuws over ze, en het verhaal dat er spoedig (bij) gebouwd gaat worden in de Purmerend regio is ook best overtuigend. Ze zeggen dat ze al 13 jaar bestaan… iemand ervaring?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën