Gepost door: seven | 4 februari 2013

EU is een achterhaald machtsblok. Big states beautifull? Small states are smarter.

De Europese Unie, al decennia volgens veel politici een panacee, oplossing voor alles. Of de EU dat ook werkelijk zal blijken te zijn is inmiddels de vraag. Kijk je door alle marketingverhalen over vrolijke uitwisselingsstudenten en geen geld wisselen aan de grens heen, zie je dat het verhaal in de kern mager is. De EU rust inmiddels vooral op holle marketing en valse semantiek. Een woordenspel wat de oude socialistische droom van een grote uniforme centralistische staat waaraan niemand op het continent aan kan ontsnappen weer moderne vleugels moet geven. Internationaal socialisme, maar dan nu verkocht met liberale saus. Haal je de semantiek weg dan is de euro een starre monopolistische muntunie zonder flexibiliteit. Flexibiliteit wat een divers continent met eigen lokale munten met zwevende wisselkoersen wel heeft.
De EU is ook geen internationalistische kosmopolitische droomstaat maar steeds meer een autoritair machtsblok, zonder functionerend parlement, zonder enige vorm van substantiële oppositie en waarbij democratische besluitvorming een uitzondering is.

Het idee van een groot economisch blok is gebaseerd op ouderwets machtsblokdenken wat sinds de globalisering en vrije kapitaalstromen en vrijhandel achterhaald lijkt. Militair valt er nog wel iets voor blokvorming te zeggen, maar daar is de NAVO al het juiste instrument voor en die samenwerking is dan ook strikt militair. Of een fusiestaat zoals de EU beoogd voor de economie ook voordelen heeft? De belangrijkste norm die in de wereldhandel telt is of de kwaliteit en prijs klopt, niet of bijv de chocolade qua origine nou Zwitsers of toch Brussel is. Of de herkomst van de producten nou een klein of groot land is, is op die wereldmarkt irrelevant.
Een kleine economie kan in een open wereld die we allang zijn met gemak een logge reus verslaan.
Zo is het kleine Zwitserland op de wereldmarkt velen de baas qua farma, medische apparatuur, horloges, hoogwaardige chemie, precisie instrumenten wb metaal, chocolade etc. Zwitserland heeft een financiële sector die in omvang relatief gezien even groot is als die van Nederland. Toch staat het land ondanks dat het, in tegenstelling tot Nederland, geen gas of olie of mainporthaven heeft ver boven Nederland qua welvaart per inwoner.

 

Tijd om de EU te heroverwegen. Vele diverse staten op een continent houden elkaar scherp. Scherper dan een uniforme eenheidsworst wat de EU van staten wil maken. Vrije competitie om de burger en bedrijven, zonder dat is er geen prikkel om de staat klein en efficiënt te houden, de staat is dan immers toch al een continentbrede monopolist.

Tot slot, Sovjet-dissident en schrijver Vladimir Boekovski ziet zelfs parallellen met het ook ooit idealistische beginstadium van de USSR en vreest dat de EU dezelfde fouten herhaalt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën