Gepost door: seven | 14 augustus 2009

Panic sells. Ab Osterhaus loopt binnen.

Ab Osterhaus blijkt een vertegenwoordiger van de vaccin industrie. GlaxoSmithKline (GSK) en de gelieerde onderneming Viroclinics maakt inentingen tegen de Mexicaanse griep (Varkensgriep) / nieuwe griep H1N1 en daarvoor tegen Sars en tevens de Vogelgriep H5N1 en laat Osterhaus nu bij Viroclinics werken en er zelfs aandeelhouder en oprichter van zijn en als belangrijkste opdrachtgever GSK hebben. Dat hij daarnaast hoogleraar etc is/was, en bij het RIVM werkte doet daar niet veel aan af..

A.D.M.E. Osterhaus, Prof. Dr. (Ab)
Employment:
A 80% position as Professor in Virology at the Erasmus University Medical Center Rotterdam.
A 20% position as scientific advisor to ViroClinics B.V., Rotterdam. ViroClinics B.V. is a spin-out company of the Erasmus MC that performs (pre) clinical research services for industry. virology.nl

Daarnaast is Ab ook nog meervoudig aandeelhouder en heeft indirect veel belang bij GSK en nog wat andere commerciële bedrijven. We hebben dus hier iemand met teveel petten op en privé financiële belangen die de overheid adviseert om extra veel vaccins te kopen, het liefst vroeg, want heel veel virusbedreigingen sterven gewoon uit als het warmer wordt en komen niet meer terug, of blijken mee te vallen na onderzoek, maar Osterhaus is vertegenwoordiger en moet omzet genereren.

Zonder dat er een vogelgriep was heeft hij door vroeg te panikeren toch lekker verdiend. Zie ook dit verhaal uit de Volkskrant En dit bericht over de vogelgriep die uiteindelijk niet kwam.

het vaccin tegen het vogelgriepvirus H5N1 dat het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline al een aantal jaren aan het ontwikkelen is, blijkt een goede bescherming te bieden tegen dit gevreesde virus. Het kan al bij geringe hoeveelheden worden toegepast en, minstens zo belangrijk: het is effectief tegen diverse varianten van H5N1. Dat meldde vorige week de groep van viroloog Ab Osterhaus, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en oprichter van het universitaire bedrijf ViroClinics dat het onderzoek voor GSK uitvoerde. (….)

Osterhaus vindt dat alvast moet worden begonnen met de fabricage van het essentiële adjuvans en de viruseiwitten tegen het huidige H5N1. ‘We moeten zorgen dat we een flinke voorraad van beide hebben.
(…)
Wanneer er een vaccin beschikbaar is, zou uiteindelijk iedereen gevaccineerd moeten worden, vindt Osterhaus. Alleen dan zijn de gevolgen van een pandemie te beperken.
intermediair.nl

Eerder bleek SARS waarvoor juist Ab Osterhaus waarschuwde ook al een non-event voor Europa.

Iemand met zo’n publieke functie en oud medewerker bij het RIVM die nog altijd advies geeft aan de minister dient als adviseur slechts de pet van het RIVM op te hebben en niet ook toevallig stakeholder te zijn in bedrijven die de vaccins gaan leveren of daar voor werken. Het heeft in elk geval de sterke schijn van belangenverstrengeling.

Shareholder ownership:
Professor Osterhaus has share certificates in ViroClinics B.V. (onderdeel GSK dat wat op de vaccins staat)
Professor Osterhaus has shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.

Wat schrijft bv de Erasmus Uni verder over aandelen?

To avoid any possible conflict of interest and to safeguard its employees against the possibility of unethical decisions, the Erasmus MC does not allow any of its employees to hold shares in person in any companies that are (partly) owned by Erasmus MC. As a result thereof, any shares provided by such companies to any Erasmus MC employees, are held by a Foundation Administration Office. The board of this foundation is appointed by Erasmus MC. The employees receive share certificates of their shares.

Het lijkt hier alsof het geen aandelen meer zijn, maar dat is schijn, certificaten van aandelen verschillen in niets van gewone aandelen, behalve stemrecht op een aandeelhoudersvergadering, iets wat bijna alle aandeelhouders toch al niet uitoefenen. Alle directe financiële waardestijgingen en dividenduitkeringen blijven echter gewoon bestaan, een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven op de beurs zijn in feite certificaten van aandelen (StAK’s) .

Ab heeft voor GSK en anderen zijn werk al gedaan, immers we hebben de 34 miljoen vaccinaties (a 700 miljoen euro) al besteld, gekocht en betaald.
Medicijnindustrie / vaccinindustrie heeft ook sterke invloed in de WHO , Ab gaf ook advies aan dit orgaan, so much for independence..
Vaccins maken is gewoon een commerciële business en het zou beter zijn als die 2 petten strikt gescheiden zouden te zijn..

“Farmaceuten GlaxoSmithKline en Novartis zijn door de Nederlandse overheid gevraagd de 34 miljoen vaccins te leveren. Eind september, begin oktober staat deze operatie gepland. “Een exacte datum kunnen we niet geven, omdat het ook zo met de overheid is afgesproken. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt bij de artsen en ziekenhuizen als er gezegd wordt dat het er op een bepaalde dag ligt…”, zegt directeur Rolf Remorie *GSK .” telegraaf.nl

Ab Osterhaus: “Alsof ik belang zou hebben bij een griepepidemie en mijn aandelen daardoor in waarde zouden stijgen. Onzin. Want ik heb helemaal geen aandelen…!” telegraaf.nl

Geen aandelen? Nee maar wel certificaten (wat feitelijk hetzelfde is) van aandelen, en niet te vergeten gewone aandelen in een Zweeds farma bedrijf.. kuch kuch..

Drie keer een recent virusverhaal wat later zwaar overdreven blijkt te zijn, 3 x onnodige paniek en onnodige vaccins en kosten voor de overheid, maar kosten voor de een zijn winsten voor de ander.

Veel orders voor griepvaccin voor GSK 22-7-2009

LONDEN (AFN) – Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft orders ontvangen voor de productie van 190 miljoen vaccins voor de Mexicaanse griep. Dit maakte GSK woensdag bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers. bron

‘De ziekte lijkt mild te verlopen’, zei RIVM-directeur Roel Coutinho. ‘De griep is niet ernstiger dan de gewone seizoensgriep.’ http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1273234.ece/RIVM_milde_vorm_Mexicaanse_griep

Het verloop van Nieuwe Influenza A (H1N1) lijkt mild en is tot nu toe vergelijkbaar met de normale seizoensgriep. http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/pg/2009/nieuwe-infl-mild.asp

Volgens het RIVM verloopt de griep zo mild dat Tamiflu niet nodig is voor iedereen. www.nos.nl.

De nieuwe griep blijkt vooralsnog vaak mild te verlopen en omdat antivirale middelen de nodige bijwerkingen geven, is besloten de behandeling met deze geneesmiddelen te beperken tot bepaalde risicogroepen. www.rivm.nl.
Omdat de griep mild verloopt, niet ernstiger dan de nornale griep, worden alleen risicogroepen behandeld met geneesmiddelen.www.nu.nl.
Heeft Ab Osterhaus toch nog net op tijd die order voor 34 miljoen vaccins a 700 miljoen euro aan vaccins voor rekening van de NL staat voor GlaxoSmithKline en anderen binnen gehaald. Het blijkt voor de 3e keer op rij weer een overdreven waarschuwing en de griep niet meer dan een standaard griepje.

UPDATE Vrij Nederland heeft ruim een week later na mijn blogpost een zeer interessant artikel geschreven over Ab Osterhaus en zijn paniekzaaien..

Viroloog Ab Osterhaus verkoopt onzin over het nut van virusremmers, vindt epidemioloog Luc Bonneux. Een artikel in The Lancet geeft hem gelijk. (…..)
“Osterhaus verricht zijn missiewerk ook als voorzitter van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Dit gezelschap van naar eigen zeggen ‘onafhankelijke wetenschappers’ spant zich al jaren in om de wereld te doordringen van het gevaar van een griepepidemie. Lang voordat de Mexicaanse griep toesloeg, stelde de ESWI zich al als doel regeringen te overtuigen van de noodzaak jaarlijks eenderde van de bevolking te vaccineren tegen een influenza-epidemie. Ook pogen deze ‘Europese wetenschappers die vechten tegen de griep’ overheidsdienaren te bewerken met de boodschap dat ‘vaccinatie tegen influenza en het gebruik van antivirale middelen nuttig en veilig is’.Niet iedereen is overtuigd van de objectiviteit van de ESWI. Epidemioloog Luc Bonneux baarde onlangs opzien door op de opiniepagina van de Belgische krant De Standaard te stellen dat de informatie op de site http://www.eswi.org ‘evenveel te maken heeft met wetenschap als McDonalds met gezond voedsel’. Hij wees er fijntjes op dat de sponsorlijst van de ESWI leest als een who is who in de griepindustrie: in het lijstje van farmaceuten die de organisatie financieel ondersteunen, staan onder meer Tamiflu-producent Roche en de twee bedrijven waarbij Nederland de vaccins inkocht, GSK en Novartis. Een woordvoerder van de ESWI bevestigt desgevraagd dat de organisatie volledig wordt gefinancierd door tien farmaceutische bedrijven. De bedoeling van de club is volgens haar ‘te sensibiliseren rond de griep, niet om wetenschappelijk bezig te zijn’.

Update 1.1

De Mexicaanse griep, die in België tot dusver één dodelijk slachtoffer maakte, is een doetje in vergelijking met een stevige wintergriep, zegt (arts-epidemioloog ) Luc Bonneux. Wie het tegendeel beweert, verdient daar waarschijnlijk geld aan. standaard.be

Update 2 : Op 26 sept Heeft Argos een radiouitzending gemaakt over deze kwestie rondom Ab Osterhaus.

De VPRO heeft nu via het radioprogramma Argos rondom dezelfde feiten een radiouitzending gemaakt en is het balletje echt gaan rollen.

Viroloog Ab Osterhaus is in de media degene die ernstige risico’s en mogelijke gevaren van het H1N1-virus het meest heeft benadrukt. Heeft dat te maken met het feit dat hij zelf economische belangen heeft bij de grieppandemie, via bedrijfjes verbonden aan de Erasmus Universiteit en via adviseurschappen voor farmaceutische bedrijven?

Bron vpro argos

In een verklaring draait Osterhaus nu en meldt dat hij inderdaad aandelen heeft.

“In de uitzending wordt door Anton Westerlaken van de Raad van Bestuur van het EMC bevestigd dat Osterhaus aandelen heeft in ViroClinics. De twee beweren echter dat de waarschuwingen van Osterhaus geen verband hebben met zijn zakelijke belangen. Osterhaus geeft echter toe “het spanningsveld te zien”.

bron nu.nl /NUzakelijk.nl

Interessant is dat hij dit eerder glashard ontkende.

Ab Osterhaus: “Alsof ik belang zou hebben bij een griepepidemie en mijn aandelen daardoor in waarde zouden stijgen. Onzin. Want ik heb helemaal geen aandelen…!”

bron: Telegraaf DOEM profeten tegen wil en dank

Geen aandelen?

Enfin zoals ik ook al schreef:

“Nee maar wel certificaten (wat feitelijk hetzelfde is) van aandelen..

“Viroloog Ab Osterhaus houdt aandelen in griepvaccinproducent

Ab Osterhaus, de regeringsadviseur die in Nederland al maandenlang paniek zaait over de mogelijk verregaande epidemische en dodelijke gevolgen van Mexicaanse griep, blijkt aandelen te hebben in een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van vaccins tegen die griep. En als het ligt aan zijn andere deeltijdwerkgever, de universiteit van Rotterdam, wordt hij daar schatrijk mee.

bron: Quote

Dubbele petten blijkt dus zeker een terugkerend issue voor Ab Osterhausin in deze.

Update 3 Financieel Dagblad en NRC doen nu ook een duit in het zakje:

Osterhaus verder in opspraak (FD 1 oktober 2009)
Viroloog Ab Osterhaus is voorzitter van de ESWI, een Belgische stichting die het gebruik van vaccins promoot en die wordt gefinancierd door de top van de mondiale vaccin-industrie Onder meer GlaxoSmithKline (GSK) en Novartis, de twee productenten die Nederland op Osterhaus’ verzoek 34 miljoen vaccins leveren, staan op de lijst van sponsoren.

Osterhaus, die bij griepuitbraken vaak op tv te zien is, is verder adviseur van het Britse Jenner Institute, dat zich inzet voor de ontwikkeling van vaccins voor dieren. Dit instituut wordt gesponsord door onder meer de Jenner Vaccine Foundation, dat fondsen werft. In de ledenraad zitten vertegenwoordigers van de vaccin-industrie. fd.nl

En hoewel Ab Osterhaus vindt dat er geen belangenverstrengeling was, dacht de gezondheidsraad daar in 2007 al anders over.

De Gezondheidsraad heeft in 2007 de viroloog Ab Osterhaus ‘adviseur’ in plaats van ‘lid van de adviescommissies’ over griepkwesties gemaakt. Dit zegt de woordvoerder van de raad desgevraagd.

Het gebeurde nadat de Gezondheidsraad de regels rond belangenverstrengeling aanscherpte.

De reden voor het beperken van Osterhaus’ rol, aldus de Gezondheidsraad, was het belang van bijna tien procent dat Osterhaus heeft in het door hem opgerichte bedrijf Viroclinics. Dat bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen de Mexicaanse griep. Bron NRC

Voor informatie over de griep en vaccinatie zelf verwijs ik u door naar de overheidssite van het RIVM grieppandemie.nl


Responses

 1. […] vertelt Ab om iedereen alert te maken. Of om zijn fifteen minutes of fame te rekken. Of omdat hij toch aandelen heeft in de medicijnenindustrie. Kan me niets schelen. Ik wil alleen maar dramatisch ziek […]

 2. Allemaal onbewijsbare aantijgingen. Er zijn nog niet eens aanwijzingen dat dit waarheid is. Alles wordt geschreven onder het mom: Het zou zo maar eens kunnen zijn, DUS zal het wel zo zijn.

  Alsof Osterhaus eigenhandig Klink overgehaald zou hebben om die 34 miljoen vaccins te kopen. Onzin. Er wordt jaarlijks een griepvaccins geproduceerd. Het zou vreemd zijn als H1N1 (bewijsbaar een gevaarlijke variant) geen vaccin zou zijn.

  Ik noem dit nieuwsmakerij. Als er iemand op zoek is naar 15 minutes of fame, is het de schrijver van dit artikel wel cq Argos.
  -edit bovenste comment over 15 minutes of fame is een pingback met automatisch stukje tekst van dat blog omdat hij verwijst, gaat vanzelf door het andere blog, zijn niet mijn woorden maar die van het blog cijferaardig Inhoudelijk, je kan natuurlijk wel het aantal vaccins wat de overheid koopt flink verhogen en dat is exact wat er is gebeurd, we hebben 34 miljoen vaccins a 700 miljoen euro besteld om iedereen 2x in te enten. De vraag is nu of die vaccins überhaupt voor 10 procent op gaan.-

 3. De VPRO heeft nu via het radioprogramma Argos rondom dezelfde feiten een radiouitzending gemaakt en is het balletje echt gaan rollen.

  Viroloog Ab Osterhaus is in de media degene die ernstige risico’s en mogelijke gevaren van het H1N1-virus het meest heeft benadrukt. Heeft dat te maken met het feit dat hij zelf economische belangen heeft bij de grieppandemie, via bedrijfjes verbonden aan de Erasmus Universiteit en via adviseurschappen voor farmaceutische bedrijven? http://weblogs.vpro.nl/argos/2009/09/25/26-september-2009-ab-osterhaus-en-het-paniekvirus/

  In een verklaring trekt Osterhaus nu ligt bij en meld dat hij inderdaad aandelen heeft.

  “In de uitzending wordt door Anton Westerlaken van de Raad van Bestuur van het EMC bevestigd dat Osterhaus aandelen heeft in ViroClinics. De twee beweren echter dat de waarschuwingen van Osterhaus geen verband hebben met zijn zakelijke belangen. Osterhaus geeft echter toe “het spanningsveld te zien”. http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2091056/viroloog-heeft-aandelen-in-maker-griepvaccin.html

  Interessant is dat hij dit eerder glashard ontkende.

  Ab Osterhaus: “Alsof ik belang zou hebben bij een griepepidemie en mijn aandelen daardoor in waarde zouden stijgen. Onzin. Want ik heb helemaal geen aandelen…!”
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/4213764/__DOEM_profeten_tegen_wil_en_dank__.html
  Geen aandelen?

  Enfin zoals ik ook al schreef:

  “Nee maar wel certificaten (wat feitelijk hetzelfde is) van aandelen.. kuch kuch..”

 4. Lekker sappig verhaal Seven! *stil is*

 5. @ Niels 28 september 2009 bij 10:03 pm
  Het lijken me zeker aantijgingen, maar onbewijsbaar? Jouw redevoering is evenzo onzeker.

 6. @Niels Hij heeft het vandaag al toegegeven.. (terwijl hij het eerder ontkende..

  “In de uitzending wordt door Anton Westerlaken van de Raad van Bestuur van het EMC bevestigd dat Osterhaus aandelen heeft in ViroClinics. De twee beweren echter dat de waarschuwingen van Osterhaus geen verband hebben met zijn zakelijke belangen. Osterhaus geeft echter toe “het spanningsveld te zien”. http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2091056/viroloog-heeft-aandelen-in-maker-griepvaccin.html

 7. Het id idd ietwat erg groot om te kunnen bevatten. Een horror scenario waarin getracht wordt de bevolking op grote schaal, zelfs lichamelijk, te belazeren om er zelf als miljardair uiteindelijk uit te komen. Volgens mij realiseert hij zelf niet eens de omvang van dat wat hij aan het doen is.

 8. […] middels B.V.’ tjes ten gelde te maken. Het lijkt natuurlijk of Argos hier een scoop had maar u kon het hier al op 14 augustus bij seven lezen. Blogs FTW! Het netto-effect van het werk bij ViroClinics: ik word er slechter van. Ik lever […]

 9. […] middels B.V.’ tjes ten gelde te maken. Het lijkt natuurlijk of Argos hier een scoop had maar u kon het hier al op 14 augustus bij seven lezen. Blogs FTW! Het netto-effect van het werk bij ViroClinics: ik word er slechter van. Ik lever […]

 10. Uit dit bericht blijkt volgens mij dat men binnen de gezondheidsraad wel op de hoogte was van die belangenverstrengeling:
  http://www.nrc.nl/binnenland/article2373436.ece/Rol_Osterhaus_in_Gezondheidsraad_werd_teruggedrongen

  Ik ben benieuwd hoe het allemaal afloopt…
  groeten

 11. Wat een akelige stemmingmakerij en een schandelijk staaltje van selectief knippen en plakken! De volledige info op de pagina van Osterhaus op de Erasmussite luidt namelijk als volgt:

  * Professor Osterhaus has share certificates in ViroClinics B.V. The majority of the shares in ViroClinics (> 75%) are owned by Erasmus MC through its Erasmus MC Holding B.V. To avoid any possible conflict of interest and to safeguard its employees against the possibility of unethical decisions, the Erasmus MC does not allow any of its employees to hold shares in person in any companies that are (partly) owned by Erasmus MC. As a result thereof, any shares provided by such companies to any Erasmus MC employees, are held by a Foundation Administration Office. The board of this foundation is appointed by Erasmus MC. The employees receive share certificates of their shares.
  * Professor Osterhaus holds less than three percent of shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.

  Je verdient het dat Osterhaus je financieel helemaal uitkleedt. Bah, bah, bah!

  -edit: Deze tekst staat incl het verhaal over certificaten volledig in het artikel, goed lezen dus. Zie ook de uitgebreide reactie hieronder-

 12. @Meije Oppenhiuzen 30 sept 2009
  Eerst een artikel goed lezen wil soms helpen voor je tekeer gaat, die tekst heb ik nml na de zin ” Wat schrijft bv de Erasmus Uni zelf over aandelen? ” geheel volledig en juist ge-quote en is juist de bron van mijn verhaal.
  Voor de duidelijkheid, er is geen enkel verschil tussen aandelen en certificaten van aandelen. Als het een meer waard wordt, dan wordt het andere ook meer waard. Sterker heel veel aandelen op de beurs zijn certificaten van aandelen. Daarbij stip ik in dit artikel alleen maar het viroclinicsverhaal aan maar bv dit “Professor Osterhaus holds less than three percent of shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.” nog onbelicht laat.. laat staan privé-aandelenbezit, sponsering door diverse farmabedrijven en consultancyopdrachten door GSK, Roche en anderen.

  Nu aan jouw de vraag, als zoals nu blijkt in het artikel van de NRC al zeker sinds 2007 aandelen had, http://www.nrc.nl/binnenland/article2373436.ece/Rol_Osterhaus_in_Gezondheidsraad_werd_teruggedrongen waarom heeft hij dat in de telegraaf van 21 juni 2009 ontkent http://www.telegraaf.nl/binnenland/4213764/__DOEM_profeten_tegen_wil_en_dank__.html , en geeft hij vandaag als reden van die ontkenning op 21 juni nu als reden dat hij toen nog geen aandelen had?

  ” Dat hij zijn aandelenbezit eerder ontkende, verklaart hij nu door het feit dat de overdracht van de aandelen pas ‘sinds kort’ een feit zou zijn. http://www.telegraaf.nl/binnenland/4954652/__Osterhaus__niets_te_verwijten___.html

  PS pak ook eens dit verhaal mee http://www.nrc.nl/opinie/article2237021.ece/Virologen_hebben_weinig_bewijs_voor_ontstaan_van_nieuwe_pandemiesoorten

 13. Je hebt de info op de Erasmussit verknipt en verhaspeld.
  Je hebt gedeeltes weggelaten en vervolgens van dezelfde site gequote waardoor het lijkt waardoor Osterhaus iets heeft gedaan wat in strijd is met de afspraken. Quod non.
  Nogmaals bah, bah, bah!
  -edit: Je gaat nu echt onzin beweren, de info van viroclinics , Erasmusuni staat volledig en met bronvermelding vermeld-

 14. Ik zet jouw quote en de volledige info op de Erasmussite even naast elkaar.
  Jouw quote:
  Shareholder ownership:
  Professor Osterhaus has share certificates in ViroClinics B.V. (onderdeel GSK dat wat op de vaccins staat)
  Professor Osterhaus shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.

  Wat schrijft bv de Erasmus Uni zelf over aandelen?

  To avoid any possible conflict of interest and to safeguard its employees against the possibility of unethical decisions, the Erasmus MC does not allow any of its employees to hold shares in person in any companies that are (partly) owned by Erasmus MC. As a result thereof, any shares provided by such companies to any Erasmus MC employees, are held by a Foundation Administration Office. The board of this foundation is appointed by Erasmus MC. The employees receive share certificates of their shares.

  De volledige info van de Erasmussite:
  Shareholder ownership:

  * Professor Osterhaus has share certificates in ViroClinics B.V. The majority of the shares in ViroClinics (> 75%) are owned by Erasmus MC through its Erasmus MC Holding B.V. To avoid any possible conflict of interest and to safeguard its employees against the possibility of unethical decisions, the Erasmus MC does not allow any of its employees to hold shares in person in any companies that are (partly) owned by Erasmus MC. As a result thereof, any shares provided by such companies to any Erasmus MC employees, are held by a Foundation Administration Office. The board of this foundation is appointed by Erasmus MC. The employees receive share certificates of their shares.
  * Professor Osterhaus holds less than three percent of shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.

  Het is duidelijk. Je hebt relevante info weggelaten en de jouw welgevallige info benadrukt. Dat zou nog nie zo erg zijn, als je ook nog feiten presenteerde. Dat is niet zo. De verhaspelde info van de Erasmussite is de kern van je stukje, vor de rest is het alleen maar opinie en innuendo.
  Het is niet zo moeilijk om ook nog allerlei links te gaan presenteren. Over je verwijzing naar het OPINIE-artikel van Miquel Ekkelenkamp valt bijvoorbeeld een heleboel af te dingen. Dat ga ik dus niet doen. Daar is Google voor.
  Aan iedereen die je onzin leest zou ik willen zeggen: think for yourself.

  -edit: dat laatste geldt natuurlijk ook vooral ook voor diegene die jouw verhaal hier lezen, virology.nl link en zeer uitgebreide quotes van die site staan zelfs in het artikel zelf. Certificaten van aandelen zijn echt feitelijk hetzelfde als aandelen, zie ook post hieronder, voor het overige, andere kritieken *(uit het NRC) op Ab zijn van Miquel Ekkelenkamp en die is als arts-microbioloog verbonden aan het UMC Utrecht, en daarnaast is er ook zware kritiek op Ab van arts-epidemioloog Luc Bonneux die Ab van disease mongering beschuldigde zie Vrij Nederland verhaal in mijn artikel zelf en daarnaast ook deze link http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=HB2DB28J

 15. @Meije Oppenhuizen Zou je ook het linkje waar dit staat kunnen posten, kan ik kijken of we dezelfde site als bron hebben gebruikt. Verder heb ik al zeer uitgebreid gequote, ik begrijp dat je de zin , wat schrijft de Erasmusuni zelf over aandelen storend vind werken. Onderaan het artikel geef ik een quote van quotenet waaruit duidelijk wordt dat de Erasmus inderdaad achter Osterhaus staat, en dit deel stond inderdaad gewoon op internet. Het gaat mij meer over zijn publieke adviseurschap richting minister Klink. (Zag trouwens dat een boek van hem 101 vragen over de mexicaanse griep van de erasmussite is weggehaald..

 16. Kijk op http://www.virology.nl/index-influenza.htm

 17. Gedraai in PenW was duidelijk, hij heeft naast de 2 bedrijven wellicht ook nog privé aandelen in farma (de postities op de site zijn alleen aandelen in BV’s waar hij ook voor werkt, of banden hebben met de Erasmus, de aandelen die op de beurs genoteerd zijn vermeld hij daar niet zo neem ik aan.
  Pauw: Heeft u nog meer aandelen? Ab: Nee, Pauw: ook niet in Zweden? Ab; ohja..en daarna praatte hij bijna nog erover dat hij privé ook nog aandelen heeft. Ab:”Ik denk dat iedereen wel aandelen heeft.” alleen werd hij toen onderbroken
  (ergo aandelen in andere farma-aandelen, maar nu niet direct verbonden met z’n werk, maar gewoon via de beurs, handig als je iets ondekt, een onschuldig virus ofzo , zoals Sars, vogelgriep, varkensgriep (ja 3x al..)
  Ter herinnering, de vorige hype..

  “Het NRC meldt op 3 januari 2008 dat op de dag ervoor in PLoS ONE een artikel verscheen dat het farmaceutisch bedrijf GSK onder het Rotterdamse bedrijf Viroclinics, dat gelieerd is aan de onderzoeksgroep van Ab Osterhaus, een vaccin tegen twee varianten van het vogelgriepvirus H5N1 heeft ontwikkeld.” http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ab_Osterhaus&oldid=18430047

  en

  De deskundigen in Brussel zien nog geen groot vogelgriep-gevaar maar het Rotterdamse laboratorium van Ab Osterhaus staat op scherp. In de vrieskist twintigduizend monsters vogelpoep. Brengen de trekvogels het virus mee uit Azië? ‘Als dit geen bewijs is, dan weet ik het niet meer.’ http://www.volkskrant.nl/binnenland/article143794.ece/Het_lab_van_Ab
  Ook toen bij de vorige griephype (vogelgriep) van Ab waren de Belgen terecht minder paniekerig, en ook toen met de vogelgriep hadden ze gelijk. (vogelgriep uiteindelijk 0 doden in NL)

 18. Ab Osterhaus stond volgens mij echt op het punt in PenW zijn portefeuille privé aandelen in farmabedrijven op de beurs (naast Viroclinics en IscoNova ) op te biechten. Jammer dat ze hem niet lieten uitspreken en hij onderbroken werd.

 19. “Een certificaat van aandeel is vergelijkbaar met een aandeel. Een certificaat is verbonden met een aandeel. Het volgt een aandeel in zijn waarde (koers) en levert een gelijke opbrengst als het onderliggende aandeel (dividend) http://nl.wikipedia.org/wiki/Certificaat_van_aandeel

 20. Wat Vliegen zegt.

  Verder is de vraag natuurlijk of Osterhaus, omdat hij belangen heeft, de hele boel bewust voor de gek heeft zitten houden. Alsof integriteit volledig afhangt van je aandelenpakket.

 21. Osterhaus verder in opspraak (FD 1 oktober 2009)
  Viroloog Ab Osterhaus is voorzitter van de ESWI, een Belgische stichting die het gebruik van vaccins promoot en die wordt gefinancierd door de top van de mondiale vaccin-industrieOnder meer GlaxoSmithKline (GSK) en Novartis, de twee productenten die Nederland op Osterhaus’ verzoek 34 miljoen vaccins leveren, staan op de lijst van sponsoren.

  Osterhaus, die bij griepuitbraken vaak op tv te zien is, is verder adviseur van het Britse Jenner Institute, dat zich inzet voor de ontwikkeling van vaccins voor dieren. Dit instituut wordt gesponsord door onder meer de Jenner Vaccine Foundation, dat fondsen werft. In de ledenraad zitten vertegenwoordigers van de vaccin-industrie. http://www.fd.nl/artikel/13334751/osterhaus-verder-opspraak

 22. Ha Seven.

  Zo ken ik je. Gedegen gedocumenteerd. Als ik jouw blog dagelijks lees, ben ik beter geinformeerd dan dat ik (selectief) de media volg.

 23. Hoi Piquant
  Bedankt voor het compliment. :) Ik zit hier feitelijk nog op mijn tong te bijten omdat er nog iets schijnt te zijn met vermeend privé aandelenbezit in farma-aandelen die natuurlijk extra stijgen als er paniek is. Ab Osterhaus sprak daarover bij Pauw en Witteman bijna zijn mond voorbij.

  “Pauw: Heeft u nog meer aandelen? Ab: Nee, Pauw: ook niet in Zweden? Ab; ohja..en daarna wou hij nog meer opbiechten maar kreeg de kans niet.. Ab:”Ik denk dat iedereen wel aandelen heeft.” alleen werd hij toen onderbroken…

 24. @Seven

  Ik heb dat niet gezien, maar een beetje onderzoekjournalist, heeft dat zo boven tafel en die kijken ook.

 25. @Piquant, als je je aandelen hebt in een land met een bankgeheim (of zelfs in NL) komt dat echt niet snel boven water.. Bankmedewerkers hebben een zwijgplicht en buitenlandse banken met een bankgeheim helemaal.

 26. http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/3513/ab-osterhaus-de-buit-is-binnen.html

 27. Farmaceuten cashten door H1N1′

  “De Mexicaanse griep was helemaal geen pandemie. Maar de grote farmaceutische bedrijven hebben erop aangedrongen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het virus toch zo te classificeren. Hiermee hoopten ze miljarden euro’s winst te maken met de verkoop van medicijnen. Dit betoogt Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese gezondheidsraad.

  Het Europese hof heet ingestemd met een onderzoek naar de rol van farmaceutische bedrijven tijdens de Mexicaanse griepperiode. De Duitser Wodarg benadrukt dat veel landen hebben moeten sleutelen aan hun begroting voor gezondheidszorg, terwijl het virus helemaal niet zo hardnekkig was als gezegd werd.

  Tamiflu

  Sommige landen sloegen voor miljoenen aan Tamiflupillen in. “De maker van dit medicijn heeft dus enorme winsten gemaakt de afgelopen periode. De WHO zou zich minder moeten laten beïnvloeden en minder snel het woord pandemie moeten gebruiken”, zegt Wodarg tegen Daily Mail.
  (..) Volgens Wodarg is de enorme hype rond de H1N1-uitbraak het grootste medische schandaal van de eeuw. ” http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2010/01/farmaceuten_hebben_gecasht_doo.html

 28. “Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wil overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep terugverkopen aan de bedrijven van wie ze zijn afgenomen.(..)Klink had 34 miljoen doses van het vaccin ingekocht. Wegens het milde verkoop van de epidemie waren die niet allemaal nodig. ” http://www.nu.nl/economie/2199750/klink-wil-vaccins-terugverkopen-bedrijven.html

 29. http://www.vn.nl/Archief/Wetenschapmilieu/Artikel-Wetenschapmilieu/De-griepclub-van-Ab-Osterhaus.htm

 30. ” Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht vorig jaar onterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
  © ANP

  Klink zou adviezen om veel minder vaccins te kopen in de wind hebben geslagen. Nederland heeft twintig miljoen vaccins over, die inmiddels onbruikbaar zijn. olgens RTL Nieuws kreeg de minister vooraf adviezen om veel minder vaccins aan te schaffen (..)Het vernietigen van overtollige vaccins is inmiddels begonnen. In totaal zullen 17,8 miljoen vaccins vernietigd worden omdat op den duur de houdbaarheidsdatum verloopt.”

 31. “Als wereldgezondheidsorganisatie WHO niet vlak voor de uitbraak van de Mexicaanse griep de definitie van een pandemie had aangepast, had Nederland waarschijnlijk geen 34 miljoen onnodige vaccins aangekocht.

  Sommige mensen droegen een mondkapje tegen de Mexicaanse griep

  Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur, meldt de NOS.

  In mei 2009 pastte de WHO de definitie van een pandemie, een wereldwijde epidemie, aan. De vereiste dat er veel doden moeten vallen is geschrapt. In juni zei de WHO dat de Mexicaanse griep een pandemie was. Dit leidde tot veel ophef, verschillende regeringen schaften voor miljoenen euro’s vaccins aan.

  Farmaceutische industrie
  Nu blijkt dat vijf van de vijftien leden van de commissie die deze definitie aanpaste, banden hebben met de farmaceutische industrie.

  Toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht voor 340 miljoen euro 34 miljoen vaccins, voldoende om alle Nederlanders twee keer in te enten mocht de Mexicaanse griep in Nederland hevig uitbreken. De griep bleek uiteindelijk mee te vallen, de meeste van de 51 mensen die overleden, hadden ook een andere ziekte onder de leden.g 16 november 2010” http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/281495/Pandemiedefinitie-WHO-oorzaak-Mexicaanse-griepgekte.htm

 32. Vier VPRO nominaties voor de Tegel 2009

  do 1 apr 2010 – Geen reacties

  Nieuws

  De jury van de Tegel 2009 heeft uit 269 inzendingen 21 journalistieke producties genomineerd. Vier nominaties zijn voor de VPRO, waaronder drie van Argos. Zij dingen binnen hun categorie mee naar de hoogste waardering voor de beste journalistiek in 2009.

  Genomineerden Radio – Achtergrond:

  – Argos: aflevering Osterhaus en het Paniekvirus, door Eric Arends en Kees van den Bosch. http://weblogs.vpro.nl/nieuws/2010/04/01/vier-vpro-nominaties-voor-de-tegel-2009/

  26 september 2009- Ab Osterhaus en het paniekvirus http://weblogs.vpro.nl/argos/2009/09/25/26-september-2009-ab-osterhaus-en-het-paniekvirus/

  En bedankt nog voor de correcte bronvermelding tijdens jullie Radiouitzending Argos. Not. Plagiaatradio 101.

 33. kosten van dit grapje betaald door belastingbetalers: 144 miljoen Euro

 34. […] miljoen vaccinaties teveel ingekocht, honderden miljoenen verspild. De niet van de TV af te krijgen viroloog Ab Osterhaus verdween samen met zijn doodgriezelige virus terug naar ViroClinics en Isconova, waarvoor hij […]

 35. […] Panic sells. Ab Osterhaus loopt binnen. « seven […]

 36. ps tijdcodebewijs vanaf 16 juni 2009 commentte ik over Ab’s aandelen in viroclinics en andere accinbedrijven http://search-geenstijl.thruhere.net/#viroclinics@1 en later nogmaals uitgebreider. Zier onderste/oudste 3 a4 paar comments.

 37. Het probleem met dit soort virussen is dat je van tevoren niet weet hoe het muteert en wat de impact is. Het gezeur over vaccins die “voor niets” gekocht zijn slaat nergens op. Ten eerste zijn die dingen houdbaar, ten tweede wil ik dezelfde mensen weleens horen zeuren als er niets gedaan wordt en de pleuris breekt echt uit. Het financiele belang van dhr osterhaus in viroclinics is overigens nihil. Hij wordt daar zelf helemaal niet rijk van het laten produceren van vaccins.

 38. […] maar weer dat rottige geld en de verstrengeling van belangen tussen de medische wetenschap en  farmaceutische industrie. De naam Osterhaus zegt in […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën