Gepost door: seven | 23 juni 2009

Krantensubsidies en internetheffing.. Stichting Democratie en Media ( PvdA ) vult haar zakken.

pers-pcm-controle-staat-stichting-democratie-en-media-volkskrant

De Volkskrant, Trouw, AD en NRC (en indirect het Parool) zijn via de Stichting Democratie en Media (lang tijd eigenaar van meer dan 90 procent van PCM) totaal in handen van de PvdA. Deze uitgever kan dan uiteindelijk niet anders dan regelmatig steun verlenen aan diezelfde PvdA en breekt daarvoor regelmatig alle journalistieke codes die er zijn. De PCM kranten zijn inmiddels verworden tot niet veel meer dan een spreekbuis voor de regeringspartij PvdA.

Met 94,4 prcent van de aandelen van PCM in handen, is Stichting Democratie en Media (SDM) weer de grootste aandeelhouder.

“PCM was en is het belangrijkste middel om de doelstelling ‘bevordering van de pluriformiteit van de media’ te realiseren, aldus bestuursvoorzitter Els Swaab. De Stichting heeft haar vermogen (310 miljoen) voor een groot deel in PCM (210 miljoen) zitten”

Wat de PvdA voorschrijft dat drukken de Volkskrant en de overige PCM kranten braaf af. Zo was er eerder de affaire Aleid Wolfsen die ook dacht dat hij de drukpers onder controle had en dat is volstrekt de gewoonte bij de PvdA, vandaar dat hij er nog zit als Burgermeester van Utrecht en de media-aandacht daarvoor weer snel is vertrokken.

De bestuursleden van de stichting Democratie en Media
zijn allen belangrijke leden van de PvdA en vaak bij meerdere andere staatsorganen betrokken zoals de publieke omroep waardoor de greep op de media door de PvdA totaal is. Dat terwijl er in het statement op de site van die stichting staat: “De oprichters stelden zich ten doel om het bestaan van onafhankelijke media in een democratische samenleving te bevorderen. ”
Die doelstelling lapt het huidige bestuur totaal aan hun laars door alleen PvdA-ers in hun midden te benoemen.

Het bestuur van de stichting:
Els H. Swaab, voorzitter (PvdA, ook betrokken bij de toekenning voor een licentie en subsidies voor de Publieke omroep en met name bij de kunst via de Raad voor cultuur)
H. Caspar Broeksma, penningmeester, PvdA ook benoemd als commissaris bij PCM .
Aad N. Stoop, secretaris (PvdA)
Ruud A. Koole PvdA (zelfs oud partijvoorzitter van de PvdA !)
Marjan Sax PvdA
Jan Willem Sieburgh PvdA

De PCM zelf wordt inmiddels ook direct bestuurd door dezelfde bestuurders als die in de oude PvdA stichting Democratie en Media zitten.
Zo is bv H. Caspar Broeksma benoemd vanuit de stichting en de belangrijkste commissaris bij PCM nadat andere commisarissen zijn afgezet.

Het geeft toch te denken dat als je vier verschillende PCM kranten leest deze allemaal in handen zijn van hetzelfde concern en zo ongeveer de verschillende vleugels binnen de PvdA bestrijken. Onbegrijpelijk dat een journalistieke organisatie zich laat besturen door de politiek en een politieke partij en een journalist schrijft voor de macht, in dit geval de PvdA die ze normaal gesproken juist hoort te controleren.

“De aandeelhouders (lees Stichting democratie en media in handen van de PvdA waar Broeksma zelf bestuurder is ) en de twee commissarrissen verschilden dusdanig van mening over de recente ontwikkelingen bij PCM dat opstappen de enige uitweg bleek.

En wie volgt ze dan op, idd dezelfde Caspar Broeksma afkomstig uit de stichting Democratie en Media.

“En wat is de SDM? Weinig meer dan een PvdA-dependance waarin de voormalige voorzitter (thans interim-voorzitter) van de PvdA, Ruud Koole, en de linkse activiste Marjan Sax bestuurslid zijn. Andere PvdA-kopstukken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de SDM of in PCM, zijn Ed van Thijn, Marjanne Sint, Eberhard van der Laan, Annemieke Roobeek, Schelto Patijn en Wim Meijer. Ook bij de Stichting de Volkskrant is het links wat de klok slaat. De vakcentrale FNV benoemt zelfs twee van de acht bestuursleden! Andere bestuursleden van die Stichting zijn PvdA-prominent Frans Leijnse, FNV-voorzitster Agnes Jongerius, de linkse hoogleraar Jenny Goldschmidt en Seddik El Harchaoui, directeur van het multiculturele instituut Forum.” (bron Weekblad Opinio 2007 )

Ook voorzitter Els Swaab van de stichting Democratie en Media, meerderheidsaandeelhouder van PCM Uitgevers, benadrukt dat het voortbestaan van alle kranten uit de PCM-stal ‘een heel zwaar punt’ is.

Zij vindt het nog te vroeg voor een oordeel over de interesse van TMG. ,,Onze stichting is geworteld in de sociaal-democratische hoek, terwijl de Telegraaf toch wel erg rechts gezind is. De raad van bestuur van PCM zal een eventueel nieuw bod bekijken, maar wel moeten meewegen dat we niet voor niets al zo lang met De Persgroep praten. We zijn al een heel eind met hen. Die gesprekken gaan goed.”

“Moeilijk? Er is een alternatief. SDM is een bolwerk van partijgenoten van Plasterk. Onder de ( voormalige) bestuurders bevinden zich PvdA-prominenten als Els Swaab, Ruud Koole, Ed van Thijn, Marianne Sint, Wim Meijer en vroeger naoorlogse partijcoryfeeën als Samkalden, Vos, Suurhof en Van Heuven Goedhart. In het bestuur van de Stichting de Volkskrant zitten Paul van der Heijden, Agnes Jongerius en Frans Leijnse – allen PvdA.” Bron Dag PCM, dag SDM, dag kranten, redacteur Roel Janssen van NRC Handelsblad op 17-12-2008, pagina 17

De greep op de drukpers is totaal. Nu nog staatssubsidie, dat kan met zoveel invloed nooit lang duren..

De commissie-Brinkman adviseert vandaag over de toekomst van de krantensector. Een heffing op internetaansluitingen is het kernpunt.

Het was wederom een druk bezochte PvdA-werkgroep. Ruim zestig Amsterdammers met liefde voor kunst en cultuur en de sociaal-democratie, de meesten van hen werkzaam in de culturele sector, hadden zich 15 mei j.l. verzameld in de Salon van De Balie om te praten over het advies van de commissie Cultuurprofijt.(..) Jan Willem Sieburgh zakelijk directeur van het Rijksmuseum …bron PvdA Amsterdam

De aandeelhouders van PCM zijn:
Stichting Democratie en Media – 90,3 procent
Stichting de Volkskrant – 7,2 procent
Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers – 2,5 procent
Stichting Lux et Libertas – één aandeel http://www.pcmmedia.nl/nieuws/18.html
( Nieuwsbericht van PCM is van maart 2009 na verkoop aan de Persgroep zal dit belang verwateren tot 49 procent en prioriteitsaandelen en extra zeggenschap)

PCM Uitgevers BV en De Persgroep NV hebben dinsdag een principeovereenkomst getekend na overleg met aandeelhouders van PCM. Dat blijkt uit een gezamenlijke mededeling van beide groepen. De overeenkomst houdt in dat PCM nieuwe aandelen zal plaatsen bij De Persgroep ter waarde van 100 miljoen euro, waardoor De Persgroep een belang van 51 procent in PCM neemt.
Dankzij deze kapitaalverhoging kan PCM zijn schuldpositie reduceren en de strategie van de onderneming financieren. (…)

Stichting Democratie en Media, Stichting de Volkskrant, Stichter ter Bevordering van de Christelijke Pers en Stichting Lux et Libertas – behouden hun prioriteitsaandelen in de dagbladtitels en hun doelstellingen met betrekking tot de pluriformiteit, continuïteit en de identiteit worden gerespecteerd (bron De Standaard)

Ook nu na verkoop aan de Persgroep en de verwatering van het aandelenkapitaal van SDM blijft de invloed van SDM totaal:

” Door het prioriteitsaandeel krijgt de stichting zeggenschapsrechten – bijvoorbeeld bij bestuursbenoemingen – in NRC Handelsblad B.V” (bron de link naar pdf jaarverslag onderaan)

Bronnen:
Trouw: Brinkman bepleit heffing op internet
vrijspreker.nl staatsomroep
Volkskrant.nl Commissarissen PCM stappen op
dejournalist.nl projecten stichting democratie en media
tctubantia.nl commissarissen pcm stappen op
mises.org The Road To Serfdom
Nederlandse hypocrisie rond Rupert Murdoch
denieuwereporter.nl subsidie loonkosten leidt tot politieke beinvloeding dagbladen
Media in de greep van de PvdA
Spiegel van de Nederlandse politiek


Responses

 1. -weggejorist en opgerot-

  seven | 29-06-09 | 14:10
  HUH?
  Goed artikel Seven, kan dit niet op HVV gezet worden?

 2. @ethan Artikel wat eerder in Opinio heeft gestaan uit 2007 met ongeveer dezelfde strekking. http://www.opinio.nu/node/721 (mirror http://web.archive.org/web/20080124013000/http://www.opinio.nu/node/721 ) kwam ik ook daar tegen tijdens het googlen naar info.

  PS Plaatsen (aanloop quoten)op je eigen site (met link, met overname van evt wat relevante quotes ) mag wat mij betreft, misschien moet er dan nog wat aan geschaafd worden..

 3. Geband op geenstijl vanwege bovenstaande tekst?
  Hoe verzinnen ze het? Dit zou juist het ultieme GS-topic zijn, zijn ze nu echt zo bang van Plasterk en zijn potentiële NEE tegen powned? Ik vrees dat powned een heel slecht idee blijkt te zijn, de redactionele afhankelijkheid is naar de maan zolang de PvdA powned de das om kan doen, en dat is dus niet enkel dit jaar, maar ook over 5 jaar, LLINK is daar een prima voorbeeld van.

 4. @Abjectief
  Ik had na deze aanloop:
  ________
  Verhaal over Stichting Democratie en Media en diverse citaten uit verschillende bronnen over SDM (Die PvdA stichting met enkel PvdA bestuurders die PCM voor een groot deel in handen heeft. Her en der laten ze de onafhankelijkheid varen, ook in citaten bv opinio 2007 waarin de voorzitster Els Swaab er ronduit vooruit komt het sociaal democratisch gedachtengoed te ondersteunen..
  ______
  Het artikel hierboven tot en met de quote van de commissie Brinkman ge-quote. Het reaguursel viel alleen een beetje lang uit. En bevatte een link naar mijn blog (deze dus) als bron. Het verhaal ben ik eerder gestart als reaguursel op GS, maar vanwege de hoeveelheid bronnen er uiteindelijk ook maar een topic op mijn eigen blog van gemaakt zodat het overzicht blijft.
  Ik had denk ik niet zoveel moeten quoten, en ook het verwijzen naar je eigen blog is niet toegestaan denk ik. Dit blog is natuurlijk geen commercieel blog, bevat nul ad’s , en heeft ook geen regelmatige updates maar fungeert eerder als een bewaarplek voor uitgebreide reaguursels van mijzelf waar veel tijd in is gaan zitten.

 5. Wat ik helemaal stuitend vind is dat die PvdA in de media sociaal democratisch wordt genoemd. Oh, oh wat zijn we toch ‘sociaal democratisch’ bezig …

 6. @Abjectief
  PS ..nav jouw zin “zijn ze nu echt zo bang van Plasterk en zijn potentiële NEE tegen powned? ”

  Het is niet te hopen dat dit soort overwegingen meespelen.

  “Els H. Swaab, voorzitter SDM (PvdA, ook betrokken bij de toekenning voor een licentie en subsidies voor de Publieke omroep ”
  Sterker ze is voorzitter van de Raad van Cultuur die daarover, over de licenties voor de PO gaat .
  http://www.cultuur.nl/wie_zitten_er_in_de_raad.php zie ook dit verhaal http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/04/staatsomroep/

  Maar ik denk zelf dat het verhaal gewoon veel te lang was voor een comment, en daarbij een spamlinkje er ook nog bij waarbij duidelijk is dat het mijn blog is.. Daarbij staat GS tegenwoordig los van de omroep, ook al omdat een verbinding tussen die 2 partijen verboden is omdat GS commercieel is en powned publiek.

  Want een GS dat zich laat sturen door de babyboomers van de PvdA, dat past echt niet in mijn wereldbeeld..

 7. Het is op het vlak van de PvdA wel verdacht stil waar het GS betreft, het zal me daarom inderdaad niet veel verbazen als ze er met een fikse boog omheen manoeuvreren om de oordeelvellende bobo’s niet al teveel tegen de haren te strijken, de visitatiecommissie die LLINK naar huis heeft gestuurd bestaat ook al geheel uit PvdA’ers.

  De lengte van een stuk is geen reden voor een -opgerot-, hoogstens een weggejorist, of je moet hetzelfde bericht meerdere malen op dezelfde pagina spammen. De link lijkt me ook niet het probleem, GS staat er bol van, zowel commerciëel als particulier, daar doet men vrijwel nooit moeilijk over. Ik vrees dat ze het inhoudelijk beu zijn geworden, de precieze reden waarom blijft natuurlijk de vraag, wie de dienstdoende Joris is overigens ook.

  Het blijft, evengoed als het wegjorissen van Joris-Demmink-reaguursels, een vreemde zaak.

 8. Linkje naar je eigen site heeft je opgebroken, zijn ze altijd heel fel in hoor ik van diversen = meteen ban. Volgens mij staat daar 1 week voor.
  Maar je zou kunnen mailen dat je het deed om het overzichtelijk te houden en je comments ter plekke niet te lang te maken, wellicht krijg je dan wat dagen terug.
  In de tussentijd zou je wat aan dit stuk kunnen schaven, staan volgens mij nieuwe dingen in? die zeer verhelderend werken en zo op HVV geplaatst zou kunnen worden
  Was jou trouwens ook opgevallen dat er de laatste maand in het AD veel minder multi-cul gezever staat en ze zaken veel duidelijker benoemen?
  Al die boze opzeggingen beginnen nu blijkbaar toch wel pijn te doen.
  Kom je na de zomer ook een keertje met ons bieren trouwens?

 9. Vreemd, mij was namelijk al enkele keren verteld dat ik maar een blog moest aanmaken en die link op GS moest gebruiken, ipv al te lange epistels op GS te plempen.
  (In de huisregels staat ook helemaal niets over het wel of niet plaatsen van links naar een eigen blog, dus enige duidelijkheid verschaffen ze ook al niet.)

 10. Zonder verzoek alweer (voorlopig) unbanned :) Ploegendienstwisseling bij de mods doet wonderen. thnx GU

 11. Jarenlang heeft het PvdA gedrocht SDM onder het “wakend oog” van de NMA een onevenredig groot marktaandeel in krantenland mogen aanhouden, nu de verkoop van PCM echter in kannen en kruiken is mag het blijkbaar niet meer.
  Waar was de NMA al die jaren? Hoe politiek onafhankelijk is de NMA eigenlijk?
  NMa beslist: PCM moet NRC afstoten
  “Als De Persgroep PCM in zijn geheel zou overnemen, dan zou het nieuwe bedrijf volgens de NMa een te hoog gezamenlijk aandeel krijgen op de lezersmarkt voor lokale en regionale dagbladen in de regio Amsterdam. Het Parool, een uitgave van De Persgroep, en het merendeel van de landelijke dagbladen zouden dan in één hand komen.”

  http://www.nrc.nl/economie/article2287736.ece/NMa_beslist__PCM_moet_NRC_afstoten

 12. Neem deze qoute uit het NRC ook maar mee, wie beter dan een NRC-redacteur om de beweringen te staven:

  Een quote uit:
  NRC Handelsblad 17-12-2008, pagina 17
  Lux
  Dag PCM, dag SDM, dag kranten:

  “Moeilijk? Er is een alternatief. SDM is een bolwerk van partijgenoten van Plasterk. Onder de ( voormalige) bestuurders bevinden zich PvdA-prominenten als Els Swaab, Ruud Koole, Ed van Thijn, Marianne Sint, Wim Meijer en vroeger naoorlogse partijcoryfeeën als Samkalden, Vos, Suurhof en Van Heuven Goedhart. In het bestuur van de Stichting de Volkskrant zitten Paul van der Heijden, Agnes Jongerius en Frans Leijnse – allen PvdA.”
  Roel Janssen

 13. […] zelf weer die draai eraan heeft gegeven, en de feiten heeft aangedikt. Want dat blijkt toch een PvdA dependance via de PvdA stichting democratie en media, te zijn. Dus na enige speurwerk blijken ze het nieuws alweer net iets anders opgeschreven te hebben dan het […]

 14. de Persgroep

  Aandeelhouders
  De activiteiten van het concern vinden plaats onder de naam van de Persgroep Nederland BV. Aandeelhouders zijn De Persgroep NV (België), Stichting Democratie en Media, Stichting de Volkskrant, Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland en Stichting Lux et Libertas.

  De verdeling is als volgt:
  De Persgroep – 58,5 procent
  Stichting Democratie en Media – 38,8 procent
  Stichting de Volkskrant – 2 procent
  Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers 0,7 procent
  Stichting Lux et Libertas – 1 aandeel

  Raad van Bestuur
  C.L.M.M.(Christian) van Thillo, CEO
  H.L.L. (Bert) Groenewegen, COO

  Raad van Commissarissen
  A. (Arie) Verberk, voorzitter
  P.G. (Pamela) Boumeester
  L.P.M. (Ludwig) Criel
  P.B.A. (Peter) Dirks
  I. (Ieko) Sevinga”

  http://www.persgroep.nl/home/home.html

 15. Naast de SDM zijn ook de andere kleinere aandeelhouders politiek gekleurd;

  ‘De vakcentrale FNV, betrokken bij de oprichting van de Stichting de Volkskrant en uit dien hoofde verantwoordelijk voor de benoeming van twee van de acht leden, heeft naast haar vice-voorzitter Agnes Jongerius ook haar secretaris-penningsmeester Peter Gortzak naar voren geschoven als nieuw bestuurslid van de Stichting de Volkskrant.” http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article995402.ece/WieWatWaar_Stichting_de_Volkskrant_Gerectificeerd

 16. ” Door het prioriteitsaandeel krijgt de stichting zeggenschapsrechten – bijvoorbeeld bij bestuursbenoemingen – in NRC Handelsblad B.V” http://stdem.org/jaarverslag/jaar=2008 (zie voor bron de link naar pdf onderaan)

 17. Heel interessant artikel! Vond het toen ik op zoek was naar afbeeldingen over propaganda en persbreidel e.d.

  Van wie is trouwens bijgaande afbeelding?
  Bij voorbaat dank voor reactie in deze.
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 18. NRC / NRCnext de D66-bode? http://www.nrcnext.nl/blog/2011/03/08/zo-werkt-de-totalitaire-democratie/#comment-66441 Stukje kunstige overdrijving en zelfspot om de PVV te snel af te zijn en de claim belachelijk te maken. Kijk je naar de uiteindelijke machthebbers van NRC is het dan een D66-bode? Welnee, veel erger het is een PvdA-bode;). NRC is immers deels eigendom (bijn 40% vd aandelen en daarnaast extra invloed via de pioriteitsaandelen) van stichting democratie en media, een stichting met een bestuur wat 100% bestaat uit PvdA prominenten zoals oud partijvoorzitter vd PvdA Ruud Koole.

  “SDM is een bolwerk van partijgenoten van Plasterk. Onder de ( voormalige) bestuurders bevinden zich PvdA-prominenten als Els Swaab, Ruud Koole, Ed van Thijn, Marianne Sint, Wim Meijer en vroeger naoorlogse partijcoryfeeën als Samkalden, Vos, Suurhof en Van Heuven Goedhart. In het bestuur van de Stichting de Volkskrant zitten Paul van der Heijden, Agnes Jongerius en Frans Leijnse – allen PvdA.” Bron Dag PCM, dag SDM, dag kranten, redacteur Roel Janssen van NRC Handelsblad op 17-12-2008, pagina 17
  &

  ” Door het prioriteitsaandeel krijgt de stichting zeggenschapsrechten – bijvoorbeeld bij bestuursbenoemingen – in NRC Handelsblad B.V” http://stdem.org/jaarverslag/jaar=2008
  (meer via m’n blog)

  Zou het daarom zijn dat de NRC van ooit echt liberale krant (VVD bode) is afgezakt naar een PvdAbode (of D66bode wat de PvdA is, maar met een meer kosmopolitische jas)

  En zo blijkt dat sommige populistische claims van politici in werkelijkheid nog veel erger zijn dan men ooit had kunnen vermoeden.

 19. Persgroep: belangen http://www.mediamonitor.nl/content.jsp?objectid=9842

 20. […] Om te beginnen maar eens een stukje over de vervlechting van deze landverraders en de media. Uitstekend uit de doeken gedaan door @seven: De Volkskrant, Trouw, AD en NRC (en indirect het Parool) zijn via de Stichting Democratie en Media (lang tijd eigenaar van meer dan 90 procent van PCM) totaal in handen van de PvdA. Deze uitgever kan dan uiteindelijk niet anders dan regelmatig steun verlenen aan diezelfde PvdA en breekt daarvoor regelmatig alle journalistieke codes die er zijn. De PCM kranten zijn inmiddels verworden tot niet veel meer dan een spreekbuis voor de regeringspartij PvdA. lees verder https://sevenxseven.wordpress.com/2009/06/23/krantensubsidies-en-internettax-stichting-democratie-en-… […]

 21. […] PvdA mediamannetje in Amsterdam is gesneuveld en de corrupte […]

 22. […] PvdA mediamannetje in Amsterdam is gesneuveld en de corrupte […]

 23. […] Meer…. […]

 24. […] waren via de Stichting Democratie en Media (lang tijd eigenaar van meer dan 90 procent van PCM) totaal in handen van de PvdA. Dat in 2009 PCM door de Vlaamse persgroep werd overgenomen, wilde nog niet zeggen dat daarmee de […]

 25. ********************
  *Seven_ is cool*
  ********************

  Een echte uitzoekert…

 26. […] mainstream media in Nederland is in handen van linksdenkende mensen. Zowel de commerciële zenders als de publieke zenders hebben een groot links […]

 27. […] Denk maar aan de ideologische club achter de Volkskrant, de Stichting Democratie & Media. Lees dit uitstekende stuk uit 2009 over de talloze PvdA’ers die er de scepter […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën